Shounen filmek part II.- Az ellen példa: Yu-Gi-Oh!: The Dark Side of Dimensions by Yella (SPOILER ALERT)

2016-ban jelentős évfordulót ünnepelhettek a „kártyázunk a világ sorsáért” brand fanjai. Nevezetesen húsz évvel ezelőtt jelent meg az első fejezet és ennek örömére a mangaka is összeszedte magát és folytatást kreált a kiválóan lezárt történetéhez. Én az egész felhajtáshoz szkeptikusan álltam az egyik előző cikkemben taglalt okok miatt. Nem is foglalkoztam a filmmel egészen addig, amíg a napokban ismét keresztezték útjaink egymást, és ahogy már lenni szokott, adtam neki egy esélyt. Elvárásaim vele kapcsolatban nem igen voltak…

YuGiOhTheDarksideofDimensionsPoster.png

A történet röviden:

A fáraó távozott Domino City-ből és lassan minden kezd visszazökkenni a normális kerékvágásba. Yugi és a többiek érettségire készülnek, tervezgetik a jövőjüket. Kaiba kiköltözött az űrbe és a legújabb párbajrendszerén dolgozik. Szóval minden a legnagyobb rendben van, egészen addig, amíg egy rejtélyes cserediák fel nem kavarj az állóvizet…

A történet tehát ott veszi fel az események fonalát, ahol a 2001-2004-es széria lerakta, aminek személy szerint örültem, mert nem egy átlag shounen filmről van szó. De még mennyire, hogy nem!

Ott van rögtön az új ellen Diva (beszélő név :D), aki a játékidőhöz képest meglepően jól kidolgozott, árnyalt karakter. Nem is feltétlen gonosz, a motivációja is rendben van. Az ő és Shadi közötti új szál is érdekes volt. Az is tetszett, hogy a film nem csak őt tette meg antagonistának. Ez a szerep csúszkált közte, illetve Kaiba között.

Aigami_materializes_the_cube.png

Jó volt látni Yugiékat is, bár a fáraó távozása óta nem sok mindent történt a kis csipetcsapattal. Élik az átlag gimnazisták unalmas hétköznapjait és a jövőjüket tervezgetik. Leszámítva Setot, aki már a jövőben van és szintlépésre készül…

A legerősebb mágus:

Hát igen, a mozi legnagyobb erénye mégsem a memo bogyók vagy a szürke skálán föl-le csúszkáló új antagonista, hanem a tényleges főszereplő, vagyis Kaiba Seto, Domino City és a sorozat egész világának ura. Elvégre hozzá köthetők a legújabb technológiák; a cége tőkeerősebb, mint valaha; és úgy mellékesen, mindent lát és hall kamerarendszerén keresztül, aminek sűrűsége veri a pekingi Tiemann tér egy oszlopra jutó képrögzítőink számát is, mindezt full HD-ban! Le a kalappal, ezerszer sikeresebb „isten” ő, mint Kira a Death Notéből! Hiszen ő az új világ „istene” ehhez kétség sem fér. Az űrállomása is ezt mutatja be (ahogy az emberektől való eltávolodása is jelzi), illetve az, hogy senki sem kaphat lakcímkártyát a városban egészen addig, amíg nem regeli a kártyapakliját a z ő rendszerébe. Az utolsó ellenfele Atem volt: ő volt az egyetlen, akit nem győzött le. Ezért Kaiba a maga módján gyászol, és mivel egy zseni, bármit képes replikálni. Így születik meg az új párbajrendszer, ami a talán élethűbb, mint maga a valóság. Mégis elégedetlen, hiába győzi le benne Atem tökéletes mását. „Csak egy utánzat vagy, aki az emlékeimből született…” „Mi értelme van legyőzni egy múltbéli árnyat?

tumblr_nz8bjillKj1stin9go3_500.gif

A múltban ő volt a legnagyobb mágus, aki a fáraót szolgálta. A jelenben a legnagyobb tudós. A kettő között nincs olyan nagy különbség. Talán csak az, hogy egy mágus nem alkalmaz átvivő tárgyakat, szerkezeteket a természet erőinek felhasználására, míg egy tudós igen. Érdekes, egyben ironikus párhuzam is ez.

Kaiba uralkodik – ahogy Diva is kifejti-, mert az emberek hagyják neki. Igen ám, de ezt nem orwelli módon teszi, hanem huxleyosan. A szórakozásukon keresztül vált ő az új világ „istenévé”. Elgondolkodtató a nagy monológja, mert ez nem pusztán üres reklámfogás a részéről. Az utópiáját, a vízióját, a végleges célját fejti ki. Lényegében a test börtönéből akarja kiszabadítani a lelkeket, a maga kártyamániákus módján. Mégis ő az, aki köszöni, nem kér az őáltala teremtett az illúzióból. Kevés neki, valami valóságosra vágyik, amit Atem testesít meg a számára. Ez plusz réteget ad egy mára már ikonilkussá vált karakternek, ami nem kis teljesítmény egy shounen filmtől, különösen azért, mert az alapanyag több mint tíz éve befejeződött. Mármint a fene gondolta, hogy a helyi Lex Luthornak egyáltalán van más célja azon felül, hogy több pénze és hatalma legyen, mint előtte.

tumblr_mauixqIRMO1rel3wjo1_500.png

„Köpök a szabályokra, Kaiba Seto vagyok”:

Én azon kevesek közé tartozok, akik elsősorban nem csak a kártyák miatt nézték az eredeti sorozatot. Ugyan szeretem az izgalmas, logikus meccseket, de az eredeti sorozatban nem sok ilyen volt, nagy valószínűséggel azért, mert akkor alakulgatott a szabályrendszer. Ebből a szempontból a GX és a 5D’s jobb, mint a DM.

Sajnos ebben a moziban sincs ez másképp. Az első meccs (hologram Yugi vs Kaiba), még rendben volt. Logikus volt, követhető. De aztán a másik dimenzióban elpattant valami. Alapból az, hogy a párbajozó akarat erejétől (értsd mágiáján) múlik a szörny ereje , érdekes, de ugyan így furcsa Seto Obeliszk idézése is. Mármint én nagyon élveztem és az egyik kedvenc jelenetem, mert ahogy fentebb fejtegettem, Seto a legerősebb valaha élt mágus, de ezért na, kártyajáték szempontjából nem volt ép a legelegánsabb húzás. Ugyanígy kicsi Yuginak is legálabb 3X el kellett volna patkolnia a két nagyobb meccsén belül, de nem.

40772734.jpg

A szörnyébresztő lap:

Mindent összevetve nagyon jól vette fel az elvarrt szálakat ez a mozifilm. Tisztelettel bánt az alapanyaggal, de nem restelt új elemekkel gazdagítani azt. A végkifejlet meg egyenesen meglepő, mégsem logikátlan. Talán ezért megosztó erről a filmről a fandom véleménye. Mindenesetre, én személy szerint nagyon szeretem, mert jóval több egy átlag shounen mozinál. Repült is a kedvencek közé.

Yu-Gi-Oh!.The.Dark.Side.of.Dimensions.full.1998937

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Anime, Yella | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. addict934 szerint:

    Mindenképp kerítek rá időt, hogy megnézzem!

    Kedvelik 2 ember

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s