Női princípium II.- Boldogasszony by Yella

IMG_2853

A női létnek három aspektusa létezik, ami a holdfázisokhoz köthető. A telő hold a szüzet, a telihold az anyát, míg a fogyó pedig a boszorkányt jelképezi.

Ihletforrás: a fent említett három archetípus gyakorlatilag az összes mitológiába fellelhető. Egyiptomban az “anya” megfelelője Ízis istennő, illetve Hathor. A görögöknél Déméter és Gaia tölt be hasonló szerepet a legendákban. A magyar ősvallásban ugye egy isten van, aminek van a férfi és a női része, illetve van egy fiuk. A nőt Boldogasszonynak néven emlegetik vagy másképp ő a Napbaöltözött Asszony, aki ebből adódóan nem azonos Szűz Máriával, bár a katolikus hittérítők mindent megtettek annak érdekében, hogy a két személyt összemossák. Valami hasonló történt Egyiptomban Ízisszel is.

Felhasznált fém, alapozó, technika, festék, dátum: 6-os vörös réz,;1031,1033 és 10-9.es alapozó, festett zománc, készült 2017 tavasza. A/3-as nagyság.

Mondanivaló: Boldogasszony és Kisasszony lehet anya és lánya, de sokkal inkább ugyanannak az anyaistennőnek, őserőnek idősebb és fiatalabb alakjai. A Szépasszony pedig a csábító vagyis a boszorkány szintén egyfajta megtestesülése ennek a szellemlénynek. Boldogasszony napja augusztus 15.-e, ami eredetileg megfelelt a nemzeti ünnepnek vagyis augusztus 20.-nak. Azért erre a napra esik, mert ekkora már biztosan betakarításra került a termés. Kisasszony napja szeptember 8 van. Ez sem véletlen, ekkor kezdi el vetni a néphagyomány a rozst, illetve a többi kalászos növényt. Kezdet és beteljesedés.

Különlegességek, tanulságok: Szűz Mária Magyarország védőszentje. Szent István a halálos ágyán neki ajánlotta fel az országot és az eredeti államalapítás ünnep egybe esik Boldogasszony napjával… Több, mint érdekes tények. A magyar Mária ábrázolás is eltér mind a jól megszokott katolikus, illetve ortodox képektől. Fején mindig ott van a magyar korona, glóriája rendszerint (de nem mindig) csillagokból áll. Kezében a jogar, miközben gyermekét fogja. A tartása nem szerény, trónon ül, akár egy királynő. Elég csak felnézni a Szent István bazilika vagy a kecskeméti Nagytemplom homlokzatára. Csíksomlyóról meg ne is beszéljünk.

Apró részletek: 

IMG_2851
A klasszikus ábrázolásból átvételre került a korona, illetve a csillagokból álló glória. Elvégre minden csillag egy-egy nap és ő ugye a Napbaöltözött Asszony. Viszont a színhasználaton és a ruhán változtattam. A kék köpeny és a piros ruhát lecseréltem zöldre, mert az az élet színe és ezzel is jelezni akartam, hogy nem Máriáról van szó. A gyerek és az anya haja is búzakalász sárga, amit úgy érten el, hogy 10-31-re tettem 10-33-at. A gyermek ruhája kék, mint az éjszaka. Eredetileg terveztem azt is, hogy rászórok némi szárított sárga festéket. Ez azonban sajnos elmaradt. Pedig az is adott volna egy többlet jelentés a képnek. Terveztem még kalász és tulipán minta használatát, de túl zsúfolttá tette volna a képet.

 

 

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Így készült..., Egyéb, Munkáink, Tűzzománc, Yella | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s