Inside by Aedan

Fura egy játék az Inside, emellett még érdekes is, ami azért egy egész jó kombináció…

INSIDE_Xbox_One_cover_art.png

Előre megfogadom, hogy az Inside készítőinek korábbi játékát, a Limbot, egy szóval sem fogom említeni a cikk folyamán. Na, de vágjunk is bele a közepébe!

Ahogyan kábé a játék is teszi. Se szó, se beszéd, semmiféle tutorial, rögtön az elején megkapjuk egy vörös ruhás kisfiú irányítását, és indulhat is a menekülés álarcos rosszakaróink elöl. A “miért”, “hogy kerültem ide”, illetve a “mégis, mi a fene történik itt” kérdésekre megnyugtató választ a játéktól sem az elején, sem a végén nem kapunk, a játékban látott események értékelését a készítők a nézők fantáziájára bízza -ami, megjegyzem, roppant élénk tud lenni, a játék végigjátszása után a neten utánaolvasva sok érdekes magyarázatot találtam, bár azért volt közöttük jó pár nagyon elvont marhaság is-.

Headlights.png

INSIDE.jpg

Annyi bizonyos, hogy a játék helyszínéül szolgáló poszt-apokaliptikus világ roppant hangulatos, érdekes módon az alaphangulat nem annyira csak depresszív, hanem van mellette egyfajta melankolia, azaz egyfajta komor béke érzete is.

tumblr_od1omwm65Z1un91c8o1_1280.png

Játékmenet egyáltalán nem bonyolult, az Inside egy ál-3D-s kettő dimenziós side scroller, tele jó pár trükkös, de nem bonyolult feladvánnyal, így a játéknak a tempója végig lendületes marad.

Inside-Ending-3.jpg

Nem meglepő módon, maga a világ egy roppant veszélyes hely, pár rossz lépés a kisfiú korai, fájdalmas halálához vezet. Érdekesnek tartom, hogy a játék nem csak a figyelmetlenséget bünteti, hanem azt is, hogyha ösztönösen viselkedik az ember egy adott szituációban.

Inside-Ending-Explained-7.png

A grafika is megérdemel egy külön dicséretet, állóképeken nem látszik, viszont mozgás közben nagyon szép, egyben élettel teli a játék. A zene külön hozzátesz az élményhez, egyszerre fura, már-már bizarr, de mégis nyugtató. Külön érdekesség, hogy a játék zenéjének a megalkotásához egy emberi koponyát is felhasználtak, bővebben róla itt lehet olvasni.

8f8ca118a08587710dedb4aa639e8ab9.jpg

A játékkal kapcsolatban személy szerint egyedüli negatívumként a rövidségét tudnám felhozni. Én három óra alatt játszottam végig a játékokat, ráadásul az összes titkos helyszínt sikerült megtalálnom, így aztán jelenleg túl sok értelmét az újrajátszásának nem találom. Pedig szívesen kalandozgattam volna még benne egy kicsit, még több helyszínt bejárva.

InsideTheWoods9.0.jpg

Összességében az Inside számomra egy kellemes csalódás volt, az elején egy kicsit féltem a játékot körbevevő hype-tól, de már az indulásnál megkedveltem a játékot, és egészen a végéig fenntartotta az érdeklődésemet, ott aztán meg is lepett rendesen. Viszont mégsem tudom nyugodt szívvel mindenkinek ajánlani az Inside-ot, mert nem azt kapja tőle az ember, mint amit első ránézésre, vagy éppen a játékot körülölelő hype alapján várna tőle az ember.

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Aedan, Ajánló, Kritika, Videojáték
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s