Donkey Kong Country 1 & 2 & 3 by Aedan

Member bogyókat elővenni, retrózásra felkészülni, következő megálló az 1990-es évek közepe.

image7.jpg

Ráadásul rögtön három játék is bemutatásra fog kerülni. Juhúúú!!!

 

Kezdjük is szépen az elején. 1990-es években Nintendo nagy harcokat folytatott mind a Sega-val, mind pedig az általa akaratlanul is létrehozott, egyre népszerűbb Playstation-al szemben, és kellett nekik egy cím, mellyel sürgősen vissza tudnak szerezni valamennyi játékost a konkurenciától. Akkoriban a Rare egy újfajta technológián dolgozott, 3d-s képeket vittek át 2d-be, mely megtetszett a Nintendo-nak, fel is kérték őket ennek a módszernek az alapján egy játék elkészítésére. És 1994-ben így született meg a Donkey Kong Country.

508da389e6355.JPG

A játék története pofonegyszerű: az addig hercegnőket elraboló Donkey Kong antagonista szerepből protagonistába váltott, mert hát azok a fránya kremlingek elrabolták az összes banánját, ezért unokaöccsével, Diddy Kong-al, véres bosszúhadjáratot kezdenek el szegény hüllők ellen. Egen. Egyszerű, mint a faeke, de egy jó kis ugrabugra mókához nem is kell több.

2923

Donkey és Diddy Kong. Túl nagy különbség nincs kettejük között, talán annyi, hogy Diddy gyorsabban szalad, Donkey meg a nagyobb ellenfeleket is le tudja ütni.

 

33505-Donkey_Kong_Country_(USA)-25.jpg

A játék a 2D-s scrollerek műfaját követi, azaz egyik pontból kell eljutni a másikba lehetőleg elhalálozás nélkül.

 

Maga a játék egy szigeten játszódik, ami tele van mindenféle változatosabbnál változatosabb pályával, van itt dzsungel, barlang, ősi templom, jégbarlang, minden, mi szem, szájnak ingere, és nem csak külalakban, hanem pályafelépítés szempontjából is nagy változatosság van.

snes16.png

33505-Donkey_Kong_Country_(USA)-1.jpg

Az életet jelképező lufik, célszerű őket gyűjtögetni, általában nem nehéz a játék, de van egy pár trükkös pálya, ahol elkelnek az életek. Egyébként gőzöm sincs, hogy mi alapján hozzák vissza a majmokat a halál jéghideg karmaiból…

 

33501-Donkey_Kong_Country_(Europe)_(En,Fr,De)-2.jpg

Szokásos pályák mellett boss harcok is vannak, amik -a legutolsót kivéve- nem sikerültek különlegesre, általában a már meglévő ellenfeleket nagyították fel.

 

Kivitelezés szempontjából is jól teljesít a játék. Persze, mai szemmel nézve a grafika megkopottnak tűnhet, főleg  nagy felbontásnál, de akkoriban valami egészen látványosan nézett ki a Donkey Kong Country. Zene, hangügyi szempontból viszont egyértelműen kimagasló teljesítményt nyújt, tovább fokozva játék amúgy is erős hangulatát.

Nem kell ecsetelnem, hogy a fentiek alapján a Donkey Kong Country hatalmas siker volt, Super Nintendo Entertainment System második legtöbb eladást produkáló játéka volt, és mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy a kompetencia mellett életben maradjon a Nintendo. Persze, manapság vannak olyan vélemények, hogy maga a játék túl van értékelve, de ne dőljünk be ezeknek a híreszteléseknek, inkább a játék kipróbálását javasolnám helyette!

09.jpg

Egyébként megjegyezném még, hogy a Donkey Kong Country volt az első videojáték, amivel először játszottam életemben, így számomra mindig is előkelő helyet fog elfoglalni az emlékeimben.

Aztán eltelt egy év.

33497-Donkey_Kong_Country_2_-_Diddy's_Kong_Quest_(USA)_(En,Fr)-13.png

És jött a folytatás!

 

1995-ben gondoltak egy merészet, és gyorsan összehegesztették a folytatást, a Donkey Kong Country 2: Diddy Kong’s Quest-et. Az alapok nem változtak, a sztori továbbra sem bonyolultabb egy salátafejnél, ezúttal a gonosz kremling kalózok a banánok helyett Donkey Kong-ot rabolták el, mondván, ha őt eltüntetik az útból, nagyobb akadály már nem fog eléjük kerülni, csak hát nem számoltak Diddy Kong-al és barátnőjével, Dixie Kong-al.

27637-donkey-kong-country-2-diddy-s-kong-quest-snes-screenshot-area

 

Ezúttal nem Donkey Kong, hanem a Kremling szigeten játszódnak az események.

 

3085538-0486443127-33497.jpg

cc3cdf0b-b42b-4ffd-b725-deac874dcc5b.jpg

Dixie Kong kellemes adaléka a sorozatnak, haját megpörgetve lassítja az esését, jó pár nehéz szituációt teszi könnyebbé ez a képessége.

donkey-kong-country2-3.jpg

A játékmenet ugyanúgy változatos, mint ahogyan az előző részben , ezúttal viszont még nagyobb hangsúlyt kapott a pályák felderítése, bónuszpályák végig vitele, banánok mellett a különböző érmék begyűjtése.

b55a8f79-b277-4762-a94d-e39eb769c2ad.jpg

Donkey_Kong_Country_2_-_Diddy's_Kong_Quest_SNES_19.png

2917723-1833654905-DKC2c

awards.png
Célszerű őket begyűjteni, hogy megkapjuk a játék legjobb befejezését, illetve, hogy az első helyet elfoglaljuk

Grafikai és zenei szempontból a folytatás még erősebb lett, mint az első rész, az összképre pedig még egy lapáttal rátesz a kalózos téma.

Itt van például a játék főcímdala, felcsendülése rögtön megadja a játék alaphangulatát.

Ha engem kérdeztek, a sorozat legerősebb részének a Donkey Kong Country 2: Diddy Kong’s Quest-et tartom, izgalmas, hangulatos játékmenete miatt képes voltam minimum négyszer végigjátszani, illetve egyike volt azoknak a játékoknak, melyeknek az összes titkát/elrejtett tárgyát teljesen magamtól fedeztem fel. Mindenképpen ajánlom ennek a résznek a kipróbálását is.

Utána még egy év eltelt.

tumblr_lfg5gn9ueh1qgyzbio1_1280.jpg

1996-ban adták ki a triológia utolsó részét, a Donkey Kong Country 3: Dixie Kong’s Double Trouble!-ot, megjelenése nem éppen szerencsés dátumra esett, mert akkor már két hónapja kint volt a Nintendo 64, azzal voltak elfoglalva a népek, nem pedig a régi konzolra megjelenő játékkal.

Főszereplőnk ezúttal Dixie Kong, és hát ahogy lenni szokott, Donkey és Diddy Kong eltűnt, neki kell megtalálnia. Komolyan, miért is nevezték el a sorozatot Donkey Kong-nak, ha effektíve csak egy részben volt ő a főszereplő?

Mindegy is, maga Dixie Kong továbbra is fantasztikus, nem úgy, mint újdonsült társa, Kiddy Kong. Inkább pakolták volna be helyette Donkey Kong-ot, az úgy még működött is volna.

6546e4358d32517fbc4dce8b6d03f16b.jpg

Játékmenet szempontjából nagy változás nincsen az előző részekhez képest, ugyanúgy át kell kutatni az összes pályát mindenféle apróság után, hogyha az ember a legjobb befejezést szeretné látni.

9Donkey-Kong-Country3.jpg

Annyi talán a különbség, hogy magául a játék helyszínéül szolgáló szigettel egy kicsit több interakciót lehet folytatni, illetve egy labdadobálós, illetve színvisszajátszós minijátékkal dobták fel a játékmenetet.

hqdefault (1).jpg

Még talán a bossok azok, akiknek legyőzéséhez egy kicsivel több taktika kell az előző részekhez képest, ennyiben ki is fújtak az újdonságok.

33499-Donkey_Kong_Country_3_-_Dixie_Kong's_Double_Trouble!_(USA)_(En,Fr)-7.jpg

A képi, illetve hangügyi megvalósítás az előző két részhez képest nem sikerült egzotikusra, de úgy szódával elmegy. Egyébként valahogy az egész külcsín olyan… pufókra, gyerekesre sikeredett.

hqdefault.jpg

Akik megszerették az első két részt, azoknak célszerű egy próbát tenni a harmadik résszel is, nem egy vészes játék, csak érződött rajta, hogy a sorozat kezdett kifáradni, viszont akik most ismerkednének meg a Donkey Kong Country  sorozattal, azoknak nem ezt javasolnám elsőnek választandó címnek.

242dd9c3-a5a7-4013-be0a-8629529c90ec.jpg

A teljességhez még hozzátartozik, hogy mindegyik játékhoz készült Game Boy Colour verzió (azoknál a Country helyett Land-et használtak), illetve a kétezres évek elején mind a három játékot kiadták Game Boy Advance-re, kicsit csinosítottak rajtuk, illetve egy-két plusz tartalmat is hozzájuk tettek. 2010-ben pedig újraindították a sorozatot a Donkey Kong Country Returns-el, de az már egy másik cikkhez fog tartozni…

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Aedan, Ajánló, Kritika, Videojáték
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s