Hírhozó és Boldog Ünnepeket! by Yella

Mindenkinek Békés, Boldog Karácsonyt  és Sikerekben Gazdag Boldog Újesztendőt kíván a Kultúr Káosz csapata. Idén előre láthatólag ez az utolsó bejegyzésünk. Januárban találkozunk! Addig is fogadjátok sok szeretettel a “Hírhozó” képemmel kapcsolatos cikkemet.

20161112_213302

Ihletforrás: minden évben megrendezésre kerül a lajosmizsei művelődésközpontban a Betlehemi Jászolkiállítás és mióta zománcozunk (vagyis 2011 óta) részt veszek rajta. Ezért nem is volt kérdés, hogy idén is készítek valami szépet a karácsonyi ünnepkör alkalmából.

Felhasznált fém, alapozó, technika, festék, dátum: 6-os vörös réz, festő zománc (főleg alapozókat használtam, némi 492, világoskék, titán fehér és bronzgyöngyház társaságában), készült 2016 tél.

Mondanivaló: ez a képem Gábriel arkangyalt ábrázolja, aki a hét főangyal egyike. Nevének jelentése: „Isten embere”, „Isten bajnoka”, „Isten az én erősségem”. Gábriel az az égi hírnök, aki Jézus születését meghirdette a pásztoroknak, és Jézus üres sírjánál az odaérkező asszonyoknak bejelentette Isten fiának föltámadását. Gábriel azonban leginkább arról híres, hogy ő közölte Máriával azt az üzenetet, mely szerint a Szentlélek által a Messiás anyja lesz. Ezért, ennek a zománc képemnek a címe a „Hírhozó”. Viszont Gábriel nem csak a keresztényeknél foglal el különleges helyet. Nagy becsben tartják a muszlimok is, mert ő diktálta le Mohamednek a Koránt. A zsidó hagyományok szerint ő választotta szét a Vörös tengert, segítette elpusztítani Szodomát és Gomorát valamint teljhatalma van az Édenkert, a kígyók és a Kerubok fölött.

Különlegességek, tanulságok: az angyalok nemtelenek, ezért már az alapvázlatomban arra törekedtem, hogy androgün ábrázolást nyerjen Gábriel. A színei az indigókék, a fehér, illetve a réz. Utóbbi miatt jöhetett volna még szóba a címválasztás során a „Rézangyal” megnevezés is, amit végső soron elvetettem. A kezében kürtöt tart, ez utal a hírhozó szerepére is. Ruhájának ujjain „Egy az Isten” összrovás minták láthatóak. Nyakában pedig egy fehér liliom szimbólum lóg (szintén magyar népi díszítőelem), ami az ártatlanságot és a hallhatatlanságot jelképezi. Ha jobban megfigyelitek ezt a virágot, akkor a közepén egy szilvamagmotívumot láthattok, ami viszont a női termékenységre utal. Így kapcsolódik Máriához és a jászolkiállításhoz ez a kép.

Tippek, trükkök: 

20161112_120209

Első lépés: a letisztított réz lemezre átrajzolásra került indigó segítségével a vázlat. Ilyen nagy lemezeknél célszerű Szilviával vagy bármilyen törlőkendővel alátámasztani a kezünket, hogy nehogy véletlenül “összezsírozzuk” a lemezt.

20161112_122946.jpg

Második lépés: az élénkebbnek szánt glória, haj és szárnykörvonalak kifestésre kerültek.

20161112_131844

Harmadik lépés: a többi körvonal megerősítése alkoholos filccel. Erre azért van szükség, mert védelmet nyújt a kemencében az oxidálással szemben. Persze csak korlátozott ideig. Tehát a kontúrok  rövid (30-45 s) égetés után más oxidáltsági állapotban lesznek, mint a többi felület.

20161112_165740.jpg

Negyedik lépés: az oxid rétegeket fixáltam vékony 1097-es réteggel, majd újra kiégettem (45 s). Utána elkezdtem festeni. A Glória belseje, az arc, a keze 10-9-et, középső glória  és a kürt 1033-at, a haj és a környék újabb 1097-es réteget kapott. Utóbbi árnyalatát bővítettem némi gyöngyház bronzzal. A ruha 492, a szárnyak ónos fehérek a liliom pedig titán színű lett.

 

20161112_185957.jpg

Ötödik lépés: belekarcoltam a ruha ujjaiba a jeleket, illetve a második réteg alapozóba az arcot. Majd újabb 45 s sütés következett.

 

20161112_213350

A végleges képen a fentiek miatt  nem látszódik minden szögben Gábriel arca, ami nekem külön tetszik, mert nem csak, hogy nemtelenre sikerült az angyalom, de valamilyen szinten arctalannak is.

 

20161112_213618.jpg

A megfelelő, kicsit előre döntött szögben ilyen az arca.

 

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Így készült..., Egyéb, Közös, Munkáink, Tűzzománc, Yella | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Délibábos ég alatt… by Yella | Kultúr Káosz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s