Mona süt: Tök jó keksz

Bár halloween elmúlt, a tök szezon nem. És mivel rengeteg tökkel lettünk megáldva, ezért időszerű volt felhasználni őket most egy kis tökös ropogtatni való formában.

14971194_10211166437416326_1178270421_n

A receptet a nosalty-n találtam.

Hozzávalók:

  • 1.5 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1 bögre zabpehely
  • 0.5 teáskanál só
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 0.25 teáskanál őrölt gyömbér
  • 4 ek kókuszzsír
  • 1 db tojás
  • 0.5 kg sütőtök (kb 1/4 tök)
  • 2 kávéskanál őrölt vanília kivonat
  • plusz még egy két dolog, ami a hivatalos receptben benne van, de vagy nem volt itthon, vagy szimplán nem volt kedvem belerakni.

14971848_10211166437256322_979092920_n

Előkészületként meg kell sütni a tököt, kiszedni a héjából és leturmixolni. Ez még könnyűnek is hangzik, csak ki kell vájni a tököt a héjából, és 98%-is tökéletesen kikanalazol, de az a kis nyavalyás 2% nyilván elveszik a tálban valahol a finomság közt és vadászhatod percekig. Jah és az sem mókás, ha a tök beleragad a turmixgép aljába…

1. lépésként összekeverjük a lisztet, zabpelyhet, sót, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és gyömbért.

Ne ne próbálj meg egy kanál fahéjat megenni. Nem megy. De amúgy finom.

14971375_10211166436536304_2033018213_n

2. lépésben a tököt, melegített kókuszzsírt, tojást és a vanília kivonatot keverjük össze

Kicsivel több kókuszzsírra volt szükségem mint az eredeti receptben, de összeállt. 😀

14962819_10211166436496303_1641325525_n

3. lépésként a két masszát összekeverjük, hogy ne maradjon sehol fehér lisztes folt

Fúh, hát ettől a résztől rettegtem, de meglepően könnyű volt. Gyorsan össze lehetett dolgozni a két keveréket.

14936973_10211166436976315_1867004164_n

4. lépés: a masszából kis diónyi méretű golyókat formázunk, melyeket sütőpapíron kilapítunk

Nightmare. Ragadt mindenfele, deeee a 4. tepsinél már egész ügyes voltam 

14937893_10211166436896313_976926460_n

5. lépést: 175°C-n előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Haha. Nem. Előmelegítettem, de kb 180-90°C-n és 30 percig kellett ezt sütni!

6. lépés: NYAMMM

Azért tényleg finom lett, főleg frissen. A hozzávalóknál látszik, hogy nincs benne cukor. Igazából anélkül is nagyon finom volt, de az első tepsi után 2 evőkanálnyi mézet meg kb 1 evőkanálnyi porcukrot még belekevertem. Szerintem édesen finomabb lett, de ha nem került volna bele, az se lett volna nagy tragédia – tudni illik a cukortalan verziót nővéremmel lazán befaltuk még melegen. Mit nekünk az édes!

14937012_10211166436776310_1050839561_n

 

 

Advertisements

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Mona, Nyami | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s