Splatoon by Aedan

Már régóta terveztem készíteni a Splatoon-ról egy cikket, de egészen mostanáig halogattam a dolgot, végül a július 22-23. között megrendezett utolsó Splatfest és a Squid Sisters élőzenés koncertje vett rá arra, hogy billentyűzetet ragadva megírjam, miért is olyan fresh dolog mindenkit paintballal lemészárolni…

splatoon_artwork

A kedves külső ne tévesszen meg senkit, a játékban hatalmas vérfürdőket lehet rendezni, nem véletlenül nincs a piros szín a festékpalettában…

 


Egen, ne lepjen meg senkit a fenti kép, a Nintendo által még 2015-ben megjelentetett Splatoon főszereplői olyan alakváltó tintahalak -Inklingek-, akik a pubertáskort betöltve képesek először emberszerű formát felvenni. Áh, Japán… A kezdeti shock után megtudjuk, hogy az inklingek ráadásul még hedonista hipszterek is, kiket a divaton, a bulizáson és az egymás tintájának kiontásán kívül más nem is érdekel, és annyira képesek voltak belefeledkezni az egymás elleni csatározásban, hogy észre sem vették, amint az áramforrásul szolgáló zapfish-ek –elektromos harcsaszerűségek- sorra tűnnek el az orruk elől. Azaz mégsem, egyetlen inklingnek –stílusosan annak, akit a játékos irányít- csak feltűnik a dolog, és el is indul megtudni, hogy ki, miért, miféle céllal rabolja el szegény harcsákat…

4e1 (2)

Az egyjátékos módról nem szeretnék spoilerkedni, ezért kedvcsinálónak csak ezt a nagyon találó képet teszem be vele kapcsolatban.

 

…legalábbis az egyjátékos mód erről szól, ami ugyan ötletes, változatos pályákkal, és epikus, hangulatos bossharcokkal dominál, de valljuk be, inkább egyfajta tutorialnak fogható fel a multiplayerhez, végül is az utóbbi képezi a játék lelkét. Nincs is annál adrenalinpumpálóbb, mint mikor három csapattársunkkal együtt a 15 pálya egyikét… saját színeinkkel festjük ki. Bezony, a Turf War módban nem azt értékeli a játék, hogy mennyi ellent csapunk le, hanem hogy a három perc elteltével melyik csapat színe dominál a pályán.

splatoon070320151280jpg-8e4c03

A festőhenger ugyan viccesen néz ki, de a csatákban roppant komoly fegyver tud lenni.

 

Persze, az általunk kilőtt/felvitt tinta nem csak arra való, hogy – a pályát egyfajta vászonként használva- mindenféle neokubista alkotást fessünk fel vele, ó, nem, annál sokkal hasznosabb. Röviden, egyfajta dinamikus, mindig változó, más lövöldözős játékban még nem látott fedezékrendszert jelent a számunkra, melynek folyamatos változása miatt mindig adaptálódásra kényszeríti a játékososkat. Hosszabban, tintahalformában saját tintánkban meg lehet mártózni, mely során muníciónkat újratölthetjük, illetve sokkal gyorsabban lehet benne közlekedni –vagy éppen menekülni-, mintha két lábbal próbálnánk megtenni ugyanazt az utat. Ja, meg jól el is lehet bújni benne, türelemmel bevárni a mit sem sejtő, a festéssel bíbelődő ellenséget, majd jól lecsapni őket. Ennek a fordítottja is igaz, célszerű óvatosan az ellenséges színű területre bemerészkedni, mert ugyan az elhalálozást a játék körülbelül 10 másodperces respawn-al bünteti, de közben addig sem terjeszti az ember a saját színét, és néha az az egy tized százalék is el tud dönteni győzelmeket…

tumblr_nszp5dJon81u3akyno6_1280.jpg

A Turf War mód mellett még más játékmódok is szerepelnek a játékban, amiknél csak a cél változik, de továbbra sem árt, ha a mi színünk dominál a pályán.

 

 

Main-weapon

A fegyverek is roppant változatosak lettek, festékhengerhez teljesen más harcstílus dukál, mint a mesterlövészpuskához, célszerű kipróbálni az összeset, hogy melyik illik legjobban a játékoshoz.

 

Screen_Shot_2014-11-05_at_5.40.10_PM.0.0

-Személy szerint nekem a mesterlövészpuska vált be a legjobban. Szórakoztató volt a többieket a távolról leszedni, a bajtársaknak besegíteni, vagy éppen nyúlként menekülni, hogyha véletlen az ellen túl közel jött.-

 

 

861

A fegyverek még rendelkeznek alfegyverekkel és egyéb spéci aktiválható képességekkel is, tovább növelve a bennük lévő taktikai lehetőségeket is. A fenti jelenet velem is megtörtént, és nem én voltam a buborékban benne. Áh, kezdő mesterlövész emlékeim, így utólag olyan mókásnak tűnnek…

 

splatoon_direct_full_details-700x454

Fegyverek mellett még ruhákból is van rengeteg, komolyan, ezek az inklingek a menőség kedvéért tényleg képesek mindenfélét magukra aggatni. Például gázálarcot. Mert az tutkó.

 

19a.gif

Végül is nem árt, ha az ember menőn néz ki, hogyha véletlen lecsapnák, legalább mondhassa, hogy: “Cö, bezzeg én divatosan nézek ki, nem úgy, mint az a surmó srác csattal a csápjában.”

 

Irányítás szempontjából is jelesre vizsgázik a játék. Nem hittem volna, de a gamepade-os irányítás nagyon ütős lett, a karakter irányítása rögtön kézre áll, a célzás volt első körben egy kicsit szokatlan, de könnyen meg lehetett szokni, sokkal könnyebben lehet ezzel a módszerrel célozni, mintha az analóg karokkal kínlódna az ember.

Squid_Sisters

Ugyan nem történet orientált a játék, ettől függetlenül mégis sikerült a készítőknek pár emlékezetes NPC-t beletenni a játékba, melyek közül a Squid Sisters-ek –Callie és Marie– azok, akikkel a legtöbbet találkozik a játékos.

 

918.png

Az inklingek számára ők az éppen aktuális tinibálványok, emellett a hírek rovatot is ők futtatják a játékban, bemondják, hogy milyen helyszíneken lehet harcolni, illetve pár jó tanácsot is adnak hozzá, na meg egymásnak csak úgy barátian beszólogatnak…

 

11fc7b02121228089fd0f912100ccbb3f13b957eee8bce9fc80bf21756efe6bf_1

Meg ők rendezték meg a Splatfesteket is, amikor mondvacsinált okokból két táborra szakították a játékosokat -a fenti kép alapjául szolgáló Splatfestnél a játékosoknak azt kellett eldönteniük, hogy a kutyák vagy a macskák a jobbak-, ami után a felhergelt fanok egymás gigájának estek annak a kérdésnek az eldöntése érdekében, hogy kinek a waifu-ja a jobb, a szebb, viccesebb, etecera. Egyébként jópofák és hangulatosak voltak a Splatfestek, mert ugyan egyszerű Turf War módba lehetett játszani, de mindegyik pályának az esti verziójával, miközben a Squid Sisters-ék zenéje szólt a háttérből. Kár, hogy nem lesz több belőlük. Viszont a lányokról későbbiekben még tervezek  egy kicsit részletesebben írni egy másik cikk keretein belül.

 

 

A kivitelezés is nagyon jó lett, hú, amit a színekkel leműveltek, az nagyon látványos lett! A zene is kiemelkedő, fülbemászó dallamokkal operál a játék, én legalábbis hányingerig képes voltam hallgatni őket még a játékon kívül is. Egyébként összhatás ügyileg a játék a 90-es évek hangulatát sugározza, teljesen mértékben sikeresen.

WiiU_Splatoon_050715_screen_Minigames_03_SquidJump

Még olyan apróságokra is odafigyeltek, mint a várakozás közben játszható minijátékokra, egy az egyben hozzátesznek a retro hangulathoz.

 

 

Még valami, sokan kritizálták a játékot, amiért nem rendelkezik mikrofonos chatrendszerrel, de őszintén bevallva, nekem egyáltalán nem hiányzott ez a funkció, teljesen elboldogultam anélkül is.

bad

Meg ki a fenének hiányozna felnőtt férfiak és nők káromkodását hallgatni, már ha elfogadjuk fenti állítást.

 

42a

Vicces is volna, ha igaz lenne.

 

158

Bárhogy is, aki a játékra azt mondja, hogy gyerekes, annak csak ennyit kell üzenni.

Összegezzünk! Első körben nagy gyanakvással méregettem a játékot a tintahalaival, de amint kipróbáltam, rögtön magával ragadott, és jóóó sok órát töltöttem el vele, pedig normális esetben sem a lövöldözős, sem a multiplayer játékok nem érdekelnek, főleg a kettejük kombinációja nem. A Splatoon egy fantasztikus játék, kötelező darab mindazok számára, akiknek van Wii U-k odahaza. Akiknek nincs, nos, az pech, mert szívből javasolnám a Wii U beszerzését (főleg, hogy több más jó játék is van a rendszerre), de a Nintendo NX árnyékában nem tudni, hogy mit hoz a jövő, lehet, hogy visszafele kompatibilitást, lehet, hogy a második részt, ki tudja…

 

Na, most már tényleg megyünk nyaralni Monával és Yellával -legalábbis cikk írás tekintetében-, addig is mindenki:

maxresdefault

 

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Aedan, Ajánló, Kritika, Videojáték
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s