Lótuszvirág by Aedan

A mocsár vize alól előtörő, de ennek ellenére mégis makulátlanul tiszta és gyönyörű lótusz sok ember fantáziáját megmozgatta, közöttük az enyémet is.

581564_320848241314915_1917903329_n

 

 

De mielőtt az általam készített lótuszképre rátérnék, nézzük meg közelebbről magát a lótusz fajt! Dél, délkelet-Ázsiában őshonos, mocsaras vizekben élő indiai lótusz nem áll rokoni kapcsolatban a tündérrózsafélékkel, mégha hasonlítanak is egymásra. Maga a növény nagyon látványos, megfelelő közegben hatalmasra tud nőni -szára akár másfél, két méteres is lehet, leveleit esős időben esernyőnek is lehet használni, azok is olyan nagyok-, fehér, rózsaszín színváltozatban előforduló, kellemes illatú virágai akár emberfej nagyságúak is lehetnek. Nem is csoda, hogy az emberiség figyelmét rögtön megragadta ez a növényfaj, gyorsan a tisztaság, a megújulás, újjászületés, az emberi tudat megvilágosodásának, ébredésének a jelképévé vált.

579197_320848321314907_1879259106_n

Különleges látvány, mikor a szél a tengernyi lótuszvirágot lengeti. A kép a szegedi botanikus kertben készült, ott 1950-es években sikerült megoldani a lótusz átteleltetésének a problémáját.

 

Távol keleti művészetekben nem véletlen szeretik a különböző isteneket, buddhákat lótuszvirágon ülve ábrázolni…

Lotus-Tmple-Photo-by-Arpan-Das-980x614

A lótusz nem csak képekhez, festményekhez, hanem az építészetnek is adott ihletet. A képen az Új-Delhiben lévő lótusztemplom látható.

Amellett, hogy a növény szép és spirituális tartalommal van felruházva, még roppant hasznos is: a növénynek a gyökere, a szára, a friss hajtásai, és maga a virág ehető, magjából pattogatott kukorica szerűséget lehet készíteni, a szárított magtokjával gyakran lehet találkozni a virágboltokban, szárított szárából seprűt is lehet készíteni.

lótusz kultúr káosz

Oké, ennyi felvezető elég is. A virágot 1032-es alapozó festékkel fedett rézlemezbe karcoltam bele, majd egy égetés után a virágszirmokhoz rózsaszínt és titánfehér festéket használtam, nedvesen kevergettem őket. Legvégén egy kis kristályzománccal szórtam meg, hogy egy kicsit változatosabb legyen a háttér. Nagyobb verzióban itt tekinthető meg…

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Aedan, Eszmefuttatás, Munkáink, Tűzzománc
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s