Samsara- a lét örök körforgása by Aedan

Kevés olyan műalkotás van, mely sokadik megtekintésre is képes még az előzőhöz viszonyítva valami pluszt nyújtani. Legtöbb esetben kettő, maximum háromszori végignézés bőven elég szokott lenni, hogy az alkotás által nyújtott tartalmat maradéktalanul abszolválja az ember. Persze, van egy szűk réteg, mely a sokadik megtekintéskor is tud valami újat mutatni, ilyen például az én esetembe a Samsara- a lét örök körforgása című film, mert már hatodjára néztem végig, és még mindig tudott meglepetést okozni nekem…

Samsara_sisu_670x250px

Előlegként megjegyzem, hogy a Samsara nem egy szokványos film: a 2011-ben megjelenő film a narratív nélküli dokumentumfilmek táborát erősítette meg. A bármiféle kommentálástól mentes filmet a világ 25 országának különböző helyszínein –számomra külön öröm volt egy-egy helyszínt felismerni- vették fel, a filmanyag alá gyönyörű zenéket játszottak le, szóval audiovizuálisan a Samsara jól teljesít. Persze, a Samsara nem csak szép képekből és zenéből áll, a szemfüles nézők kiszúrhatják, hogy a különböző jelenetek nem véletlenszerűen követik egymást, hanem egy meghatározott tematikára épülnek, melynek központi eleme maga a címben szereplő szó, a samsara.

01_pagan.jpg

02_mtnemrut.jpg

Mi is az a samsara? A szanszkrit eredetű szó létforgatagot jelent, a szó mögötti tartalmat a különböző távol keleti vallások elég eltérően értelmezik, de egyvalamiben megegyeznek: a samsara a jelenségvilág –amit jelenlegi észlelünk, és nem csak a fizikai érzékszervi szinten- által létrehozott illúzió, mely a benne élőknek szenvedést okoz a boldogság iránti vágyakozás, illetve a számukra rossz dolgoktól való félelem által. Ezek alól a hatások alól nagyon nehéz kivonnia magát az embernek, legtöbben tudtuk nélkül foglyai ennek a létforgatagnak.

samsara-still.png

A film egyik legkatartikusabb része a homokmandalát készítő szerzetesek, illetve magának a mandalának a sorsa.

Martial arts academy

Mi köze a filmnek a samsarahoz? Először is, jelenségvilágunkat olyannak mutatja be, mint amilyen: a szép dolgok mellett bőven belekerültek a legtöbbünk számára iszonyt kiváltó elemek -fontos megjegyeznem, hogy a film ezeket teljesen semlegesen mutatja be, a néző lesz az, aki ítéleteket meghozza-. Másodszor, a filmben megtapasztaljuk, hogy nem csak az ember, hanem maga a világ is benne van a körforgásba: a spirituális útról való le-, majd visszatérés. Vagy annak a kezdete és vége?

samsara02

Mi köze a képen látható hölgyeknek a samsara-hoz? A filmben erre is választ kaphatunk…

 

Az előbb leírtak persze a film általam való értelmezésének egy kis töredéke –későbbiekben tervezek egy hosszabb cikket írni ezzel kapcsolatban-. Azért is szeretem a filmet, mert a benne lévő tartalom miatt mindegy, hogy ki nézi meg, az illető tudatának megfelelően tudja értelmezni a látottakat. Vagy csak egyszerűen elfogadja a látottakat olyannak, amilyenek, mindenféle ítélet nélkül.

07

Ezerkarú Buddha. A süket (!) előadóművészek által bemutatott táncra pár évvel ezelőtt találtam rá a youtube-on (itt megtekinthető), igazából ők voltak a fő indok, ami miatt vállalkoztam a film megnézésére az első körben.

 

Szóval mindenkinek ajánlom a Samsara legalább egyszeri végignézését! Abban is biztos vagyok, hogy pár embernek bele fog még az egyszeri megnézésbe is törni a bicskája, főleg, ha nem képes elengedni az analizáló/ítéletet mondó gondolkozásmódot. Az ilyen típusú embereknek bátran tudok még koan-okat ajánlani, de azokról majd egy másik cikk keretein belül fogok írni…

 

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Aedan, Ajánló, Élőszereplős film, Kritika
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s