Miyazaki75: Záró gondolatok

Befejeztük Miyazaki sorozatunkat, egyben közös projektünket. Nagyon érdekes volt, sok élménnyel gazdagodtunk. Íme hármunk összegző gondolatai az elmúlt hetekről:

Yella: 

Elérkeztünk hát a Miyazaki cikksorozatunk záróakkordjához. Így az egész életmű áttekintése után vegyes érzelmek kavarognak bennem a Mesterrel kapcsolatban. Egyrészt vitán felül, hogy a nyugati közönség számára talán az ő művei a könnyebben befogadható kategóriába esnek. Így az animékkel újonnan ismerkedők számára mindenképpen valamelyik filmjét javasolnám kezdésképpen. (Az már más kérdés, hogy kortól, nemtől eltérő lenne ez az ajánlás.) Viszont nem mindegyik mozija mestermű (khm Kiki) és már kezd egy kicsit elegem lenni abból, hogy minden rendezőt hozzá hasonlítanak a magyar forgalmazók. Én is Vadonhercegnőjét, illetve a Chihiro tudom kiemelni az életműből, amiért feltétel nélkül rajongani tudok. Mind a kettő a maga nemében már-már a tökéletesség szintjét súrolja.

the-miyazaki-theory-how-all-of-hayao-miyazaki-s-films-are-part-of-a-singular-timeline-324109

Aedan:

Megszokott vallomásomat teszem meg, a többséggel ellentétben én nem vagyok oda és vissza Miyazaki összmunkásságától (személyiségéről nem is kívánok nyilatkozni, azt viszont észrevettétek, hogy George Lucas és őközötte mennyi hasonlóság van?). Tény és való, filmjei sok emberben keltették fel az érdeklődést az animék irányába, illetve a Vadon Hercegnője és Chihiro Szellemországba duó képében örökérvényű filmművészeti remekműveket adott a világnak, Porco Rosso, Vándorló Palota, Laputa és Nauszika négyessége nem a remek, hanem a jó kategóriába illeszthető be, de a maradék (főleg Totorora és Kikire nézek itt) túl vannak hype-olva, pusztán alkotójuk miatt. Röviden, nem minden arany, ami Miyazaki… 

Mona: 

Teljesen elfáradtam a sorozat végére, mert az utolsó három kritika az enyém volt, ráadásul szerintem ezek a legkényesebbek is egyben. Nekem összességében egy furcsa íven esett át a véleményem a filmekről. Először nagyon imádtam mindent, majd átment az egész egy instant utálásba, de így a végére érve, ahhoz közelítve, szépen utána menve a mester életpályájának a véleményem gyökeresen megváltozott. Már nem rajongóként, hanem mély tisztelettel tekintek Miyazaki felé, ki felvállalva emberségét, őszintén viszonyul a világhoz, miközben pár évenként kidob magából egy filmet (szerintem a témákat tekintve nem is kellett gyakrabban). Gyakorlatilag annyiban különbözik tőlünk, hogy reflektorfényben éli az életét, és már nem mai gyártmány. Tisztelem őt, és sorra nézve munkásságait, látom bennünk a személyiségét, annak fejlődését. Ez gondolom egy új szint, de mindegy is.
Élmény volt ezt a sorozatot csinálni, de most már pihenni akarok!! 😀

tumblr_n84e1yt8ne1qzshyho2_1280

És a lista:

Lupin III – Cagliostro kastélya

Sherlock Holmes, a mesterkopó

Nauszika – A szél harcosai

Laputa- Az égi palota

Totoro, a varázserdő titka

Kiki, a boszorkányfutár

Porco Rosso – A mesterpilóta

A vadon hercegnője

Chihiro Szellemországban

A vándorló palota

Ponyo a tengerparti sziklán

Szél támad

 

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Anime, Közös, Miyazaki Filmek
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s