Chihiro Szellemországban by Aedan

Az emberiség által kiötölt történetek kedvelt eleme az utazás, mely alatt nem a sarki boltba tett bevásárló körútra kell gondolni (bár forgalmas városokban, ahol a kreszt hírből sem ismerik, ott az is epikus kaland tud lenni), hanem magába az Ismeretlenbe. Az mindegy, hogy az Ismeretlen a Föld egy eddig fel nem fedezett része, egy másik bolygó, a Túlvilág, vagy a párhuzamos létsíkok egyike. A lényeg, hogy az új világ működésének szabályai merőben eltérjenek a megszokottól, melyekhez az adott történet főhőseinek (akik általában véletlen szoktak átkerülni a másik világokba) a túlélés, illetve céljai elérése érdekében alkalmazkodnia, mégha ezzel azt is megkockáztatják, hogy eredeti világuktól, otthon maradt szeretteiktől teljesen elszakadnak, vagy éppen elfelejtik azt, hogy kik is voltak ők valójában. Ezt a drámát elég változó sikerrel szokták a különböző műalkotások előadni, viszont ahogyan Chihiro Szellemországban (Spirited Away, Sen to Chihiro no Kamikakushi) látjuk, nos, az példaértékű…

Spirited_Away

A film alapfelállása pofonegyszerű (mely persze nem azt jelenti, hogy ez rossz lenne, sőt…): főhősünk, Chihiro, kocsijuk hátsó ülésén duzzog, miközben családjával éppen idilli, de minden bizonnyal unalmas, új vidéki otthonuk felé tartanak. A sors különös fintoraként rossz helyen kanyarodnak le, és egy olyan elhagyatott útra térnek, mely mentén színétől megkopott torii (ezek a japán kapuk, főleg szentélyek, szent helyek előtt állnak, és egyfajta átjárót képeznek a profán és a szakrális világ között) és számos, elfeledett nevű isteneknek emelt szentélyek vannak szemét módjára egy kupacba dobálva. Az út végén egy elhagyatott épületbe botlanak, rendes bejáró helyett egy végtelennek tetsző alagút van rajta kialakítva. Chihiro szülei kíváncsiak, hogy hova vezet ez az alagút, lányuk viszont –rossz horrorszereplő módjára- inkább nem menne be, de hiába minden érv és hisztizés, szülei csak azért is bemennek, és végül ő is inkább utánuk megy, mintsem hogy egyedül maradjon a kocsijuknál. Az átjáró először egy vasútállomás várótermébe vezeti őket, majd kiérve egy elhagyatott vidámparkban találják magukat. A vidámpark azonban nem teljesen lakatlan, mert az egyik bódénál ínycsiklandó ételeket találnak, bár a személyzet sehol sem volt megtalálható. Chihiro szülei jóízűen elkezdenek falatozni (nem érdekli őket, hogy kiknek van az étel szánva, majd úgy is kifizetik, ezt a csodálatos mentalitást…), ezt már Chihiro sem bírja, egyedüllét ide vagy oda, inkább elindul felfedezni a vidámparkot. Kalandozása során egy Hakunak nevezett fiúval találkozik, aki bájcsevej helyett rögtön felszólítja hősünket az azonnali távozásra, már ha kedves az ő és a szülei élete. Pont ekkor kezd el a nap lenyugodni, az utcákat számtalan árnyalak és isten, kami lepi el. Chihiro eszeveszetten keresi szüleit, akiket azonban utolért a Miyazaki féle disznóátok, mert helyükön két nagyra nőtt disznót talál, ráadásul az alagúthoz sem tud már visszatérni. A teljesen tanácstalan Chihirot Haku találja meg először a szellemek között, és egyetlen lehetőséget ajánl fel a lány számára, kezdjen el dolgozni a szellemeknek a helyi fürdőházban, így lehetősége lesz szüleivel visszatérnie az emberek világában. Persze, továbbra sem lesz könnyű dolga, mert a szellemek teljes szívükből ki nem állhatják az embereket. Bár inkább legyen az ember a közutálat tárgya, minthogy disznóvá változtassák, az sem hangzik kimondottan kellemesnek…

SrPK9

Chihiro valahogy ösztönösen megérezte, hogy így lehet legjobban a gerincet pihentetni.

c21737418968d9c2e3a656e31bc14e8c

Itt is a torii…

tumblr_m1qgl2Tf0X1r8pznoo3_500

…meg a kamik szentélyei. A látvány a shintoisták számára hasonló, mintha keresztények Jézus szobrokat, kereszteket látnának az út mellén szemét módjára félrehajítva.

Za3wzfs

Az alagúton túl ez fogadja a kedves látogatókat.

Parents_eat_like_pig

Csak ne kezdjenek el disznó módjára zabálni…

spirited_away_05

… mert utána ne csodálkozzanak azon, ha pár plusz kilót felszedtek!

1448831270-a2cececad430b775c72a1f199c9bf3e1

Chihiro és Haku közötti sorsdöntő találkozás,…

c8Jda9X

… mely hatására a lány elindul munkát keresni a fürdőházba…

spirited-away

… és amiről leendő munkáltatójának meg is van a véleménye, amit nem is fél hangoztatni az állásinterjú során.

Továbbiakban a történet bemutatja, hogy a mindenki által utált Chihiro miképpen válik közösségük megbecsült tagjává, miközben Chihiro végig önmaga tud maradni. A sztori sehol sem ül el, mindig tud valami újjal előrukkolni, a nézők figyelmét mind a 125 perc során magán tudja tartani, és ami a legjobb, a történet szép kerek, sehol egy elvarratlan szál nincsen. A történet mellett a világ is fantasztikusra sikeredett, ahol éppen egy korszakváltás zajlik, azaz az emberi és a Szellemvilág közötti szakadás kezd egyre nyilvánvalóbbá válni. Erre példaként a cikkben korábban említett szentélyeket és toriit (valaki nagyon jól megfogalmazta, hogy az istenek helyét az elektromos kütyük kezdik átvenni), hagyományos szokások és az erkölcs elfeledését, a szellemek haragját az emberek iránt, az elvileg szentnek számító Szellemvilág lakóinak romlottsága, vagy éppen a Szellem- és Túlvilágot összekötő vasutat, mely eredetileg kétirányú volt, a film során viszont csak a túlvilág felé közlekedik. A borongós hangulatot valamennyire enyhíti a filmben lévő poénok, de szerencsére, a Porco Rosso-val ellentétben, egyáltalán nem kerülnek túlsúlyba.

Spirited.Away.full.402308

A filmben a környezetvédelem is kap egy kis szerepet, viszont egyáltalán nem szájbarágósan van előadva!

4587036889_871e711fa2_z

Nézzétek, a Totoroból ide költöztek át a kormocskák!

Grafikai szempontból a film szenzációs, talán ez az egyik legjobban kinéző Ghibli alkotás. A hátterek a szokotthoz képest is kiemelkedően szépek és részletesek, a karakterek ábrázolása is teljesen eltér a Miyazakitól megszokotthoz képest, különösen Chihiroé, egyedire sikeredett, és őt legalább meg lehet különböztetni Miyazaki sablon kislány ábrázolásmódjától. Érdekesség még, hogy a szellemek egy-egy állat tulajdonságjegyeit viselik, hollótól kezdve meztelen csigáig széles a repertoár, film nézése közben érdemes erre is odafigyelni. A kevéske CG-t is jól beleillesztették a rajzolt elemek közé, nem lógnak ki a film látványvilágából. Grafika mellett a zene is jól sikerült, több emlékezetes darabot is adott a film, melyeket magukban is simán el lehet hallgatni.

YIdnXiB

És az ehhez hasonló háttereket csak pár másodpercig látjuk…

bmousebvulturechi-spiritedaway

Chihiro dizájna tényleg aranyosra sikeredett.

Ushi

A fürdőház vendégei, a különböző kami-szamák elég változatosan néznek ki.

BathhouseCustomer

Vannak azért elég furcsán kinézőek közöttük.

spirited_away_still6

Az istenkáromlásnak számítana, ha a képen látható isteneknek valaki elénekli az örök slágert, a “Kis kacsa fürdik…”-et?

haku2

A filmben keleti sárkányok is előfordulnak, amik bitang jól néznek ki, még ha az itt éppen bemutatott példány egy kicsit le is van amortizálódva.

ogino-chihiro-spirited-away-16463

Nem is csodálkozom, hogy Chihiro összebratyizott vele.

 

A film zenéi közül nekem ez szám különösen tetszett. Egyszerre szép, lélekemelő és melankólikus.

Ez meg epikusra sikeredett!

Ennyi pozitívum után térjünk rá még egy párra, azok pedig a karakterek. Komolyan, akik 1 percnél tovább szerepelt a filmben, azok mindegyike emlékezetes lett, de a realitások talaján maradva, hosszabban Chihiróról fogok írni. Miyazaki nőnemű szereplői között dobogós első helyen áll a Vadon Hercegnőjében megismert San mellett. Chihiro szerencsére nem a „jujj, figyeljetek rám, annyira kis cuki, szeretetreméltó kis csajszi vagyok, és mindenkit annyira szeretek, kawaii desu” örökmozgó genki girl, hanem ő inkább a csendesebb fajtából származik, emellett ő tényleg egy kedves, rendes lány. Csak hát van egy nagy baja, mely a film elején a legszembetűnőbb: mégpedig, hogy fél. Óh, nem is akármennyire, szinte minden porcikájából, legapróbb mozdulatából elemi félelem sugárzik. De vajon hol van félelmének forrása? Talán az ismeretlentől retteg ennyire? Vagy egy, még főhősünk kiskorában bekövetkezett trauma utóhatásaként jelentkezik ez a félelem? Ki tudja, valamilyen formában akár az összes feltevés igaz lehet. Bárhogy is, miközben Chihiro a Szellemvilágban próbál túlélni, ez a félelem feloldódik, és semmi sem takarja el Chihiro valódi jellemét, melyet főleg kedvessége határoz meg. Komolyan, példaértékűen viselkedik a Szellemvilág lakóival, bármilyen visszataszítóak vagy félelmetesek legyenek is azok. Érdekes, hogy ennek a kedvességnek köszönhetően Chihiro –tudattalanul- messianisztikus karakterjegyeket is magára ölt. A film elején Chihiro még csak magát és a szüleit akarta megmenteni, de ahogyan haladt előre a történet és ismerkedett meg a többi szereplővel, úgy kezdte el őt foglalkoztatni az ő bajaik, szenvedéseik is, hogy saját életét is képes lett volna feláldozni értük, ha arról lett volna szó, a film végére valamilyen formában őket, és így a Szellemvilágot is, megváltotta saját sorsuktól. Persze, látszólag minden maradt olyannak, amilyen volt, de abban biztos vagyok, hogy Chihiro nélkül a korábban is említett korszakváltás durvább formában zajlott volna le, sőt, akár a szétválást is visszafordíthatta…

597876438

Chihiro hosszú utat tett meg , míg a film elején megismert félős, magatehetetlen kislányból…

Spirited.Away.full.179372

… egy korához képest érett, magabiztos, önálló döntéseket meghozó fiatal nővé váljon.

SpiritedAway_StinkGod_007

És ezért komolyan meg is kellett küzdenie, nem úgy, mint a Kiki, a boszorkányfutár bizonyos főszereplőjének…

HakuV2

A mellékszereplők közül a legfontosabbról, a másokkal rideg, de Chihiroval mindenféle hátsó szándék nélkül kedves, Hakuról spoilerek nélkül nehéz írni.

MV5BMjMyNTU3ODk5Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTk4NTU0NzE@._V1_CR0,59,640,360_AL_UX477_CR0,0,477,268_AL_

Talán Chihiroval való kapcsolatáról lehet a legbiztonságosabban írni. Mindketten kölcsönösen szimpatizálnak egymással, melyet az erről tudomást vevő szereplők és a fanok szerelemnek nyilvánítanak ki. Szerény véleményem szerint ez a vonzalom annál sokkal mélyebb. Ezek ketten a film során többször megmentik egymás életét, a film végén meg is kapják azt, amire a legjobban vágytak, ez pedig egymás szabadsága.

Cikk végéhez érve szokásos vallomásomat teszem meg: ugyan egyszer már láttam Chihiro Szellemországban-t, és kellemes emlékeim voltak vele kapcsolatban, de a Sherlock, Totoro és Kiki szenthármassága után reszkető ujjal nyomtam be a lejátszás gombot, és elő is készültem a reakció meméimmel, annyira biztos voltam benne, hogy a film csalódás lesz, és megint szapulni fogom Miyazaki munkáját. Hála Istennek, pozitív értelemben hatalmasat csalódtam, sokkal, de sokkal jobb volt a film, mint ahogyan emlékeztem rá! Fordulatos történet, érdekes világ, csodálatos kivitelezés, és hihető, hús-vér szereplők, mindegyik elem között tökéletes összhang uralkodik.  Chihiro Szellemországban A Vadon hercegnője mellett méltán érdemli meg az Magnum Opus jelzőt (és a 2003-ban kapott Oscar díjat is), sőt, ki merem jelenteni, hogy nem csak a japán, de az egész rajzfilmipar egyik legkiemelkedőbb alkotása! Mindenkinek ajánlom a megnézését, fajtól, rassztól, kortól, nemtől függetlenül, akár többszöri megnézésre is!

64865-spirited-away-train-tracks-screenshot

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Aedan, Anime, Kritika, Miyazaki Filmek
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Chihiro Szellemországban by Aedan bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Miyazaki75: Záró gondolatok | Kultúr Káosz

  2. Visszajelzés: A vörös teknős by Aedan | Kultúr Káosz

  3. Visszajelzés: Így készült: Keleti sárkány nyugaton by Aedan -1. rész- | Kultúr Káosz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s