Kiki, a boszorkányfutár by Aedan

Sziasztok, itt megint Aedan a tér-idő kontinuumból, következő Miyazaki filmünk pedig az 1989-ben megjelent Kiki, a boszorkányfutár (Majo no Takkyūbin, Kiki’s Delivery Service), mely Kadono Eiko által írt azonos nevű novella sorozat első kötetét dolgozza fel.  És ahogyan a cím is mutatja, ebben a filmben boszorkákkal van dolgunk. No, nem a randa vasorrú bába típussal, hanem a cuki lolita félékkel, azokat meg ki nem szereti?

Kiki's Delivery Service (1989) Japan_1.jpg

 

Kiki, nem éppen a boszorkák természetes életkörülményei között.

 

Történetünk egészen érdekesen indul: főszereplőnk, Kiki, éppen betöltötte a bűvös 13-ik életévét, ilyenkor ebben a világban élő kis boszorkáknak egy másik városban kell egy évet önerőből túlélniük, mielőtt tovább folytathatnák tanulmányaikat. Kiki már nagyon várta ezt a pillanatot, csapot-papot-családi vakációt otthon hagy, hogy famulusával –akit stílszerűen Giginek hívnak- elinduljon a nagyvilágba, és végre a maga ura legyen. Családja ugyan nem akadályozza meg ebben, de azért elég aggódott pillantásokkal figyelték, amint kis csemetéjük felszállás közben egy pár fát letarolt (az persze senkit sem zavart, hogy Kiki a repülésen kívül más boszorkány trükköt nem ismert).  A nehéz indulás után Kiki gyorsan megtalálja álmai városát, csak hát egészen máshogy néz ki a világ, mint ahogyan őkelme elképzelte, ahhoz alkalmazkodásának eredményeként Kiki egy futárszolgálatot hoz létre, melynél egyedüli képességét maradéktalanul kihasználhatja. Persze, amint lenni szokott, az igazi bajok csak ezután fognak bekövetkezni Kiki életébe…

kiki-kikis-delivery-service-36733-2560x1600

 

Kiki elég morcosan tud unatkozni.

 

2bf68e87cbe35066d706e62923a3b96d

 

Régi otthon elhagyása…

 

kikis-delivery-service_zps0fca16f1

 

Új otthon keresése közben.

 

 

kikis-delivery-service-URL

 

Kiki új otthona. Kísérteties a hasonlóság a régivel.

 

kiki-019

 

Nem is látok nagy minőségbeli változást az életében.

 

A sztori összességében elfogadhatóra sikeredett, bár van egy pár jelenet, melyeket simán ki lehetett volna hagyni, és inkább a fontosabb/érdekesebb részekre helyezhettek volna nagyobb hangsúlyt Miyazakiék. Példának okáért a világot, azon belül is a boszorkákat, az emberek hozzájuk való viszonyát egy kicsit részletesebben is be lehetett volna mutatni, de sajnos ez nem történt meg.

kikis-delivery-service-image

 

Vajon Kikire azért csodálkoznak-e rá az emberek, hogy boszorka, vagy hogy buggyos a bugyogója? Fogós kérdés…

 

Grafikailag baj nincsen, a film hozza a szokásos Ghibli féle részletes háttereket és szép animációkat, egyedül talán Kiki dizájnjába tudok belekötni. Komolyan, az a piros masni, hát, hogy szépen fogalmazzak, egyedien néz ki, szerintem nem sok ember venné fel, abban biztos vagyok. Zeneügyileg sincs komoly baj, szépek, a film hangulatához illenek, bár nem túlzottan jellegzetesek.

kiki2

 

A bácsi helyében én biztos beszóltam volna azért a masniért.

 

 

596020.jpg

 

Viszont úgy tűnik, hogy egyes fanoknak igenis bejön az a masni.

 

k04ml3.png

 

Művészet a filmen belül.

 

Szereplők tekintetébe Kiki egész szépet alkot, főszereplőnk egy fajintos jellemfejlődésen esik át a film folyamán, világszemlélete is megváltozik, kezdeti naivitása a film során megszűnik, a végére pedig egy érettebb szemléletmódot alakít ki. Idáig ez szép és jó, viszont van egy kis baj, mégpedig Kiki a problémáira túl gyorsan kapott segítséget (sőt, az elején még meg is mondták neki a megoldásokat), talán kétszer kellett komolyabban megerőltetnie magát a film során. Emellett neki nem kellett feldolgoznia azt, hogy a sok mugli között ő az egyedüli boszorkány (azaz MÁS, nem szexuális vonatkozásban), hátrányban sem részesült, még igazán be sem szóltak neki emiatt. Ez egy kihagyott ziccer, mondjuk ki, kár érte.

kiki

 

Miféle faunát tanulmányozhat ilyen elmélyülten?

 

tumblr_inline_nvzjdrPOVy1rbpimx_500

 

Kiki kapcsolata a képen látható sárga ruhás nénivel aranyosra sikeredett.

 

Barsa.png

 

A másikkal viszont nem árt, ha vigyáz, mert ha rajta múlna, elég félelmetes konkurenciává válna.

 

Mellékszereplők közül Kiki famulusát emelném ki, jópofa egy beszólogatós macsek… volt egy bizonyos pontig, utána viszont teljesen kilépett Kiki életéből. Ez így nagyon furán jött ki (főleg, hogy egész addigi életében Kiki volt az, aki gondozta és ápolta őt), ráadásul érdemben a kettejük kapcsolata a film végére nem oldódott meg, persze, a stáblistánál látjuk pár képkockában, hogyan haverkodnak újból össze, és ez így elég olcsó húzás volt. (Nem hiába tény, hogy Miyazaki bácsi a filmkészítés közben találja ki a történeteit, így nem is csoda, ha lemarad egy-két szál. Íme a tökéletes példa erre.)

hqdefault

 

Gigi éppen egy narcisztikus görcsroham közepén.

 

kiki-and-another-witch.gif

 

Kár, hogy a másik boszi csak ebben az egy jelenetbe szerepelt.

 

Kikis-Delivery-Service3

 

Kiki boszorkány mivoltával kapcsolatban a képen látható srác volt leginkább érdeklődő. Kicsit már túlontúl is. Lehet, hogy a masnis boszorkák a fétise?

 

Úgy látszik, az inkvizíció előtt ülök, mert megint vallanom kell. Kiki, a boszorkányfutár nem tartozik a kedvenc filmjeim közé, bár újbóli megnézése után nem volt annyira vészes, mint ahogy emlékeztem rá.

 

923.gif

 

Pár évvel ezelőtt láttam Kikiékat, hogy is mondjam, semmire sem emlékeztem a filmmel kapcsolatban, talán valami ehhez hasonló esemény hatására.

 

2f6

 

Kábé ilyen reakciót vágtam le, mikor Mona kiadta az ukászt Kiki újbóli megtekintésére.

 

lion-king-lifes-not-fair

 

Hmm, az egész dolog olyan összeesküvés szagú.

 

db5.gif

 

Mindegy, ne is foglalkozzunk ilyen apróságokkal. Inkább nézzük meg ezt a fenomenális csodát…

 

7db.gif

 

Micsoda? Nem volt olyan vészes, mint amilyenre emlékszem? Nohát…

 

Nekem tetszett Kiki jellemfejlődése és világszemléletének a megváltozása, illetve a grafikai megoldások. Viszont a fentebb említett hiányosságok miatt -szerény véleményem szerint- a film továbbra sem tartozik Miyazaki legjobban sikerült munkái közé. Nyugodt szívvel főleg 10 éven aluliaknak tudom ajánlom, viszont akik egy Miyazaki féle film maratont akarnak szervezni, semmiféleképpen se Kikivel megnézésével kezdjék el, hanem mondjuk Chirio Szellemországban-al.

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Aedan, Anime, Kritika, Miyazaki Filmek
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Miyazaki75: Záró gondolatok | Kultúr Káosz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s