Akatsuki no Yona by Mona

Hadd szögezzem le, hogy mikor először megpillantottam, eme vörösnek titulált hajtengerbe rejtőző, menő kékruhás lovaggal futkározó lányt, magam is elfutottam. Jó messzire. Nem voltam kíváncsi egy újabb Sakurára.

Azonban ahogy telt az idő, egyre többször bukkant fel ez a csoda különböző amv-kben, és már réges-régen vége volt, így egy unalmas hétvégén úgy döntöttem, hogy egye fene, az a lovag az idegesítő nő nélkül is elég jó party ahhoz, hogy megnézzem. Ekkorra, mondhatni már képben voltam a történettel.

VISZONT! Amit a Yona adott nekem, az bőven felülmúlta a várakozásaimat.

Ahogy a látott jelenetekből simán kiszűrtem, úgy én sem árulok zsákba macskát. Az alap történet nem hoz semmi újat. Valamelyik régi ázsiai korban vagyunk, ahol él egy furcsa hajú hercegnő, egy furcsa misztikus legendás alak leszármazottja, akinek az élete fenekestül felfordul az első epizódban, majd hősként, fiú háremet maga köré gyűjtve visszatér a vándorútjáról, hogy harcoljon. Slussz.

Ez így tényleg nem valami érdekfeszítő, azonban nem is ez a lényeg. Yona története ezt az alapfelállást úgy dolgozta fel, hogy igenis felkeltette az érdeklődésemet, így nem is volt szükség tekergetésre, legyen a mű 24 epizódos.

És minek köszönhető ez? Az a helyzet, hogy mostanság az animék kikímélik az embert, főleg a shoujo műveknél. Azonban itt a jó öreg brutalitással azért találkozunk. (Mondjuk én még mindig elbírtam volna egy kicsivel több vért, de hát nem lehetett…) Továbbá, nálam felidéződött a Fushigi Yuugi, Guin Saga és a Seirei no Moribito egyedi hangulata is. Teljesen belekerültem a sorozatba, magával ragadott és élveztem.

Tehát a mű erőssége, hogy bár legyen ez egy történelmi romantikus, misztikus, történelmi shoujo (lányoknak szóló anime), mégis több shonen (fiúknak szóló) filmet felülmúl a kegyetlensége.

De ennyit a kerülgetésről! Essünk neki, és szedjük darabokra ezt az alkotást. Kőkemény elemzés következik, és nem lesz spoiler mentes.

Cím: Akatsuki no Yona/ 暁のヨナ
Yona of the Dawn/ Yona: The girl standing in the blush of dawn

Hossz: 24 epizód (x 24 perc)

Év: 2014.10.07 – 2015.03.24

Először is kezdjük a megvalósítással. Nekem úgy többnyire nem volt kifogásolni valóm a grafikával. Semmi sem kiemelkedően jó vagy rossz e téren, csupán egyszerű. Mondjuk, időnként azért kellőképpen elkápráztatnak minket a hátterek, harcok és animációk, de ez 2014-15-től el is várható. A ruhák egyedikek, személyiséget kifejezők (még ha nincs is gardrób csere, és mindenkinek van egy utaló színe)

A karakter ábrázolás mondjuk nem a kedvencem, mert nem látok elég izomzatot a nagyon erős, kemény harcos férfiakon…

 

akatsuki no yona gifs - Google Search

Ja, és Yona haja az állítások szerint vörös. Hangsúlyozom: VÖRÖS!! Na, ez meg minden, csak nem az.

 

Zenét illetően, kifejezetten boldog voltam, hogy nem akartak az alkotók beújítani. Egy ilyen történethez egy szimpla szimfonikus zenekar, időnként meghintve egy kis ázsiai hangzással tökéletesen illik. Nincs is szükség többre. Abszolút díjazom, hogy a beújított szokás ellenére, miszerint a zene mindig valami váratlant hoz, ezt ilyen egyszerűen oldották meg. Zeneszerző: Kunihiko Ryo, és bravúrosan jót alkotott.

Mondjuk az először furcsa volt nekem, hogy az első opening is egy egyszerű ost, de mivel illik a történet hangulatához, továbbá meglehetősen epikus is, még ezt sem rónám fel hibának. Viszont sajnálom, hogy a képek a zene alatt sokat sejtetnek a történetből.

A második opening zenéje kifejezetten az animéhez készült, és… Nekem nem tetszett. Teljesen felrúgja a hangulatot a modern hangszerelése, ami nagyon idegen lett így összességében. Nem beszélve az op további spoiler alert-jéről.

A dal: Cynthia – Akatsuki no Hana

Az endingek, ennek ellenére, szerintem nagyon jól ellettek találva. Grafikailag nem nyújtanak többet, mint az egyszerű mozgó és állóképek, ami egy endingnél nem is gond. A számok szépen hozzák a hangulatot, és sokkal lassabbak, nyugodtabbak a nyitó számoknál, mint ahogy az várható is volt.

ED 1: vistlip – Yoru
ED 2: Akiko Shikata – Akatsuki

Bár elsősorban nem szeretek semmit sem elárulni a sorozatról, jobban mondva, spoilerkedni, de lépjünk tovább a megvalósításról a történetre és a karakterekre.

Elsőként el szeretném mesélni azt a legendát, mely a királyság létrejöttéről szól, és történetünk egyik alappillére. Íme, a misztikum:

Egykor a Vörös Sárkány emberi alakot öltött, leszállva a mennyből, hogy egy földi királyságban uralkodhasson. Ő volt Kouka első királya, Hiryuu király. A sárkánynak végül harcolnia kellett az emberekkel, mert a halandók szíve megtelt gonoszsággal, elfelejtették istenüket, és az országuk romlásnak indult. Később Hiryuu királyt foglyul ejtették azok, akik a hatalmára vágytak. Amikor úgy tűnt, hogy minden a pusztulás szélére kerül, négy sárkány szállt alá az égből.
– Hiryuu, eljöttünk érted – mondták. – Pusztítsuk el a hitehagyott emberiséget, és térj vissza a mennybe!
Hiryuu azonban visszautasította őket.
– Nem, már ember vagyok – felelte – Habár az emberek gyűlölnek és elárulnak engem, de szeretem őket.
A sárkányok is szerették Hiryuu-t, és nem akarták elveszíteni. Hiryuu védelme érdekében vérüket adták egy-egy emberi harcosnak, és erőt adományoztak nekik.
Egy éles karmokat kapott, amivel bármit darabokra téphetett. Egy szemet kapott, amivel mindent láthatott. Egy lábat kapott, amivel az égig is felugorhatott. Egy pedig erős testet, ami soha nem sérülhetett meg.
– Ti vagytok a másik felünk – mondták nekik a sárkányok. – Szolgáljátok Hiryuu-t, mint mestereteket, védelmezve az életét. Szeressétek, és soha ne áruljátok el.
A sárkányistenek erejével a harcosok a klánjaikat Hiryuu védelmére vezették, és új királyságot hoztak létre.


Ám nemsokára a Vörös Sárkány belefáradt a harcokba, és mély álomba zuhant, s a négy embersárkány feladata ezzel véget is ért. Azt gondolták, hogy a királyuk már nem mozdul meg többé, és sírtak. Nem tudták, hogy egy számukra fontos ember elvesztésén bánkódtak, vagy csak a bennük lévő sárkányvér gyászolta Hiryuu halálát.
Felismerve saját emberfeletti erejüket, a négy sárkányharcos elhagyta a klánjaikat, és eltűntek.
Így szól a királyság létrejöttének mítosza, a négy sárkány legendája.

Ehhez kapcsoltan továbbá van egy jóslatunk is, melyet nem győztek elégszer elmondani:

Az ősi írás szerint, amikor a négy sárkány összegyűlik,
a kard és a pajzs, ami a királyt védi, felébred.
Hajnalban a Vörös Sárkány visszatér.

Gyakorta találkozunk legendákkal, és jóslatokkal, és tapasztaljuk, hogy sok idő megy el megismerésükre, és nem is lesz jelentőségük, vagy túl sok minden történik miatta. Ezek általában zavaróak, és az anime minőségét rontja. Azonban az Akatsuki no Yona nagyon jól operál ezzel az ígéretes alaptörténettel. Mindjárt ki is fejtem miért:

Már korábban, egy mondatban felvázoltam a történetet, de a bővített verzió az, hogy létezik Kouka királysága, ahol főszereplőnk, Yona hercegnő éli elkényeztetett, zavartalan, naiv életét a palota falain belül. Gyakorlatilag jobb dolga sincs, mint azon sírni, hogy nem áll meg egy hajtű sem alkonyatvörös haján. (TÉNYLEG!) Továbbá nagyon szerelmes is….

Azonban ez mind véget ér, mikor 16. születésnapja estéjén gyerekkori barátja, egyben unokatestvére, továbbá egyben nagy szerelme is, Soo-Won, megöli békeszerető apját. A talaj kifut a lába alól, ahogy ennek az összeesküvésnek a szemtanújává válik, de testőre, egyben a másik gyerekkori barátja, Hak, kimenti szorult helyzetéből és kiszökteti otthonából.

A történet immár el is kezdődik. Yona az aranykalitkából ki lett rúgva, tehetetlenné válik, és saját lábára kellene állnia. Ebben segít neki Hak, (aki csakis szigorúan, de közben lassacskán már szó szerint is a testőre).

Yona talpra állása és elhatározása, nem történik meg egy csettintés során. Komolyan fel kell építeni a továbblépését, ez megtörténik, majd a vándorlás során szépen felépítjük a királyságának, a klánoknak és a termeszét képét is. Yonával tanulunk, és mindenért kőkeményen megküzdünk. Ezt nagyon furcsa látni egy shoujo animében, de tényleg így történik. Többen úgy gondolják, hogy Yona a legendás Hiryuu király maga, ezért indulnak a négy sárkány keresésére, kiket, persze meg is találnak.

Yona karakterfejlődése  egy kincs a 24 epizódon át. Gyakorlatilag ez az a dolog, ami a klisésés vándorlós animék közül kiemeli.

It's not hard to tell that Hak is being completely sarcastic (probably towards Ki-Ja) in this gif.

Továbbá, nagyon jó pont a sorozatnak, hogy a négy sárkány ’megszerzése’ teljesen eltérő módon történik. Nem egyszerű nagy ölelés, sunshine és megyek, vagy ellenkező esetben, csupán rosszindulatú szájhúzogatásról van szó, hanem az összebarátkozásról. Ebből a szemszögből egy kicsi szomorú, hogy egy sárkány sem nő, mert simán működhetne. A sárkányok megkeresése terén válik nyilvánvalóvá, hogy a legenda nem telepedik az animére, mert Yona elsősorban saját védelme érdekében keresi meg őket, és az is inkább a barátságformálás miatt, nem pedig azért, hogy úgymond “békét hozzon a királyságra”. Meg azért felvetődik a sárkányok részéről is, hogy miért mennének vele? Csak a legenda miatt? És végső soron nem, nem azért, hanem saját maguk miatt, mert ŐK akarnak.

Következőnek Soo-Wonról szeretnék szólni. Elég érdekes, hogy bár unokatestvére Yonának, mégis szerelmesek. De ebbe most itt ne menjünk bele, engedjük el a nemesi affért. Soo-Won a történet főgonosza, akire személy szerint nem tudok haragudni. Hihetetlen, de nem egy klisés bosszúhadjárat az, amiért a királyt megöli (pedig valaki megölte az apját, miután nem lett király, pedig elsőszülött fiú volt). A puccsot természetesen azért szervezte meg, mert uralkodó akart lenni, de annak indoka az ország megmentése, megerősítése volt, hogy a környező királyságok ne döntsék romba, mert míg Yona békepárti apja uralkodott, jelentősen meggyengült.

Nagyon sok rétegből áll az ő személyisége: a szerelmes férfitől kezdve, a bosszúszomjas gyereken át, a bölcs, taktikus uralkodóig. Ha választanom kellene, ki a kedvenc ellenségem, akkor ő lenne az.

Hak-ot szeretném még egy kicsit kiemelni, mert gyakorlatilag miatta kezdtem el nézni a sorozatot. Igazi kemény férfi, rettegett harcos (Thunder Beast – Vihar Szörnyeteg a kedves beceneve), úgymond a film egyik humorforrása, ahogy Yonát cukkolja. Továbbá amilyen kemény harcokat leművel, olyan önfeláldozó és gyöngéd is tud lenni.

Hát igen… (nem adnám oda senkinek…)

akatsuki no yona gifs - Google Search

HALLOD, YELLA?!! ÉN LÁTTAM MEG ELŐSZÖR!

Főbb szereplőink még a 4 sárkány, kik közül 3-mat tudtunk jobban megismerni, mert a negyedik megjelenésénél egyszerűen vége van a sorozatnak. De visszaugorva az első három történetéhez, annyira örültem, hogy egyik múltja sem volt elklisésítve! Jó, persze volt kishercegünk, és utolsó mocskos nemtudommink, és lázadó szépfiúnk, de mind úgy volt kidolgozva, hogy azok a realitás keretein belül maradtak. Ráadásul végig logikusan, a személyiségükhöz hűen cselekednek.

Akatsuki no Yona

Sajnos a 24 epizód, gyakorlatilag a kiűzetést, elhatározást, legenda megismerést, a vándorlást és a 4 sárkány megtalálását mutatja be, ami igazából egy felfelé ívelés csúcsa, és még menne tovább. Mindezt rengeteg karakterfejlődéssel nyakon öntve. Jelenleg az alapjául szolgáló manga még mindig fut, és csak után olvasással lehetne kideríteni, hogy mi történik, majd a jövőben.

Mindenesetre, otaku szimatom rengeteg kis utalást kiszagolt már, és sejtem hova megy ki a dolog, de még azt sem tudjuk igazán Yona mit kezd a négy sárkányával.

A lényeg, hogy remélem lesz második évad! Nagyon ajánlom!!

Továbbá megjelent egy OVA is, mely csak egy kis vicces filler részt foglal magába, illetve van egy light novel is, de arról nem tudok semmit sem.

Nem tudom jobban hangsúlyozni, hogy ez egy nagyon érdekes anime, és aki szereti a vándorlásos karakterfejlődést, az élvezni fogja. Továbbá ahhoz képest, hogy shoujo dologról van szó, szerintem igen férfias, mármint a Naruton és Inu Yashán nevelkedett lelkem abszolút megvolt elégedve.

ÉS NÉZZÉTEK MEG!! VAN BENNE CUKI MÓKUS!!

Akatsuki no yona lol

Nem lehet betelni vele…

Ao // Akatsuki no yona

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Anime, Kritika, Mona
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Téli szezon ’16 by Mona | Kultúr Káosz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s