Lupin III – Cagliostro kastélya by Yella

Ennyi felvezető után épp ideje belevágni az első Miyazaki filmbe, a sokat emlegetet Lupin III – Cagliostro kastélyaba, ami szám szerint a második volt a franchise életében. Viszont nem olyan egyszerű az helyzet, mert Lupin (fonetikusan „Lüpen”) gyökerei jóval mélyebbre nyúlnak, mint ahogy elsőre gondolná az ember, hiszen főszereplőnk drága jó nagyapját Maurice Leblanc még a huszadik század fordulóján vetette húsz regényre való papírra. Van is egy mondat az egyik könyv hátuljáról, ami megragadta a figyelmemet. „Ami az angoloknak Sherlock Holmes, az a franciáknak Arsène Lupin, azzal az aprócska különbséggel, hogy a legendás angol detektív kortársa kifogástalan gentleman ugyan, de mégiscsak egy zseniális betörő.”

caglio_2

Szóval elvileg egy öltönyös, agyafúrt, modern Robin Hoodot kellene várnunk, de az unoka – aki harmadik ugyanazon a néven – nem ilyen. De még mennyire, hogy nem! Az egész fickó olyan, mint egy két lábon járó James Bond paródia. Csak a nők és pénz hozzák lázba, vagyis egy öltönyös úriember helyett egy kicsit esetlen, ám sármos, ugyanakkor rendkívül céltudatos figurát kapunk. Viszont Miyazaki enyhített ezeken a jellemvonásokon. Az ő Lupinja valahogy „tisztább” (bármilyen furcsán hangzik is), lágyabb és fiatalabb, mint a többi változatban.

lupin-the-castle-of-cagliostro-18412145-688-368

A Lupin manga (besorolását tekintve seinen) 1963-ban indult útjára. Aki pedig elkövette az nem volt más, mint Kazuhiko Katōt vagy írói álnevén Monkey Punch. Ő a kezdésnél egyáltalán nem foglalkozott a szerzői jogokkal és mivel ugye japánban követte el a plágiumot, így Leblanc örököseit sem igen izgatta a dolog. Viszont Monkey munkája (vagy inkább doujinshija) annyira jól sikerült, hogy amerikába is eljutott az anime változata, ahol hol a Wolfra, hol a Rupanre keresztelték át a karaktert, hogy a forgalmazók elkerüljék az esetleges pert.

Miyazaki az első filmsorozat elkészítésében is részt vett. Egyike volt a három rendezőnek, akik dolgoztak a projekten. 1971-1972 között futott ez a sorozat és itt ismerkedett meg Takahata Isaoval, akivel végül megalapították a Ghiblit. Szóval Lupin mindenképp egy hatalmas nagy mérföldkő volt a Mester életének több szempontból is, ez nem vitás. Jó, de miről szól a film?

Röviden: Lupin és társa Jigen egy balul elsült monacói bankrablás után a titokzatos kecskepénz nyomába erednek, míg végül kikötnek egy képzeletbeli ENSZ államba, Cagliostroba. Itt találkoznak egy menyasszonnyal, akit gyanús külsejű alakok próbálják elkapni. Lupin úgy dönt, hogy segít a lánynak megszökni előlük…

cagliostro-casino

Milyen a film? Jó. Bővebben? Pörgős, izgalmas, vicces viszont nem túl eredeti. Igen, ott vannak benne a Miyazaki féle későbbi filmek összetevőinek csírái, mint például a nagyon szép, részletes grafika; a jellegzetes karakterábrázolás vagy a girokopter, de – a lényeg mindig a de után jön- nem több, mint egy jól összerakott bűnügyi vígjáték némi misztikummal. Az már más kérdés, hogy dramaturgiailag minden a helyén van és kiválóan használja zsánere összes fogását, de nem több annál. Talán csak a hercegnő családja körüli rejtély emeli ki a tömegből, ami számomra egy kicsit talán túlzottan is Miyazakis volt. Nem úgy, mint a főgonosz gróf, aki egyáltalán nem volt árnyalt szereplő, mint a későbbi antagonistái a Mesternek. Lupin állandó bandáját is sikeresen integrálta Miyazaki a stílusához. Személyes kedvencem Fujiko Mime a vagány tolvaj lány, aki pimaszságban talán még Lupint is fölözi. Olyan szövegei vannak, hogy ihaj. Ebben a változatban szőke haja van, míg a többiben világosbarna árnyalatban villogtatja hajzuhatagát.

lupin-iii-castle-of-cagliostro-featured

Ami az OST illeti: itt még nem kedvenc zeneszerzőjével dolgozott együtt Miyazaki, hanem Ohno Yuji-nal, aki remek munkát végzett. A későbbiekben is kitartott Lupin mellett és talán minden sorozatnak ő szerezte a zenéit.

Ami még feltűnt a film kapcsán, hogy régen mennyivel több karakter dohányzott a rajzfilmekben. Itt konkrétan szinte folyamatosan pöfékel Jigen és Lupin. A másik dolog, ami mellett nem mehetek el szó nélkül, azok a „ku klux klán” és az “esküvő”. Azok mit keresnek ott?

arakne

Mindent összevetve ez a mozi egyértelműen nem Miyazaki legjobbja, de nem is legrosszabb filmje. Mindenképpen ajánlom megtekintésre, még ha tízes skálán objektívan olyan hetest is ér.

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Anime, Kritika, Miyazaki Filmek, Yella
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Lupin III – Cagliostro kastélya by Yella bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Nauszika – A szél harcosai | Kultúr Káosz

  2. Visszajelzés: Miyazaki75: Záró gondolatok | Kultúr Káosz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s