Miyazaki Hayao

Ki ne hallott volna már Miyazaki Hayaoról a méltán híres anime rendezőről? Idén ünneplte 75. születésnapját, így úgy gondoltuk, hogy a filmjeiről készítünk egy cikksorozatot. Azonban az első bejegyzés legyen inkább egyfajta összefoglaló az életéről, munkásságáról, jelentőségéről.

Miyazaki Hayao 1941 január 5.-én látta meg a napvilágot Miyazaki Katsuji második fiaként. Apja repülőgép mérnők volt és a második világháború során saját vállalkozást vezetett Miyazaki Airplane néven, ahol A6M Zero típusú vadászgépeket gyártottak. Ez a két dolog –a háborúellenesség és a repülő szerkezetek iránti csodálata– végig kísérik egész munkásságát.

Miyazaki már nagyon fiatalon eldöntötte, hogy valamilyen művészeti ágban fog elhelyezkedni. Tetsuji Fukushima, Soji Yamakawa és Osamu Tezuka hatására elsősorban mangaka akart lenni. Ám korai művei olyannyira emlékeztették Tezuka alkotásaira, hogy a később meg is semmisítette őket. Első mangája – ami meg is jelent- a People of the Desert volt (1969-1970). Azóta a filmjei között és mellett folyamatosan jelentek meg további képregényei is. Érdekes, hogy a Nausicaa és a Szél Támad gyakorlatilag a saját mangája alapján készített egészestés anime feldolgozás.

Na, de ne szaladjunk annyira előre az időben, ugyanis a középiskolás éveiben találkozott valódi zsánerével, az animékkel. Egészen pontosan Hakuja den-nel (A fehér kígyó meséjével) aminek főhősnőjébe azonnal „bele is szeretett”. Ő szolgáltatta a prototípusát későbbi hőseinek, a (pár kivételt leszámítva) mindig erős, független női hősöknek.

8c204a58b069fb0c34193f545bf5d25c

1963-ban kezdte meg a munkáját animátorként a Toei Animation égisze alatt, ahol jó néhány projektben részvett. Első egész estés filmjét 1979-ben jegyzi a Lupin III – Cagliostro kastélyával, ekkor már a Telecom Animation Filmnél dolgozott. Ezután következett a Nausicaa 1984-ben, ami viszont már a Tokuma Shoten logót kapott. A sok vándorlás és a Nausicaa sikerén felbuzdulva végül Miyazaki – Takahata Isaoval karöltve- 1985-ben megalapította a Ghibli Stúdiót, de többi már történelem.

studio_ghibli-680x400

Miyazaki védjegyének számít, hogy ragaszkodik a tradicionális rajzfilmgyártáshoz. Tartja magát ahhoz a szabályhoz, hogy filmjeiben nem érheti el a digitális effektek aránya a 10%-ot. Szóval minden képkockát kézzel rajzolnak és színeznek a stúdiójában, ami rendkívül részletes látványvilágot eredményez, ugyanakkor elhúzza a gyártási munkálatokat. Ezért van – vagy helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy inkább volt -, hogy 2-3 év is eltelt 1-1 filmje között. Továbbá úgy tartja, hogy a világot túl egyszerű lenne felosztani jóra vagy gonoszra, így igazán szélsőséges karakter sem szerepel a filmjeiben, de ezt majd ti is látni fogjátok a cikksorozat során.

Fontos megjegyezni, hogy munkásságát, történeteit leginkább a Disneyhez szokták hasonlítani, annak ellenére, hogy ő ettől a dologtól kategorikusan elzárkózik, illetve elsősorban gyerekeknek gyártja a filmjeit, ami mögött mindig van valami tanulság. (Kivétel persze a Lupinos mozija (ajajaj).)

Utolsó mozija a Szél támad, amit 2013-ban mutattak be, oszkárra is jelölték. Azóta jelenleg olyan félig-meddig visszavonult állapotban tevékenykedik, de mi azért reméljük, hogy valamilyen módon azért még hallani fogunk róla és nagyszerű ötleteiről.

hayao_miyazaki_by_abrahamcruz-d6pgokj

– Yella

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Ajánló, Közös, Miyazaki Filmek, Yella
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s