A Vörös Hajú Hófehérke by Mona

Főleg az elmúlt időszakban éreztem azt (és Yella fel is hívta rá a figyelmem), hogy túl sok slice of life típusú animét néztem, ami persze nem lenne baj, ha közben más is szerepelt volna a repertoáromban, az viszont nem történt meg. (Komolyan, nem hogy más fajta animéket, de még filmeket sem nagyon néztem!) Az egészet tetézi, hogy a lelkivilágom ennek ellenére nem borult fel, sőt, abszolút harmónia lengi be a levegőt körülettem.

De hát ez így nem mehet tovább.

Hogy rendszert bontsak már el is kezdtem nézegetni az őszi szezont és ki is választottam pár sorozatot, amit szeretnék megnézni. Illetve szemezgetni fogok a filmvilág legújabb alkotásaiból is terveim szerint. Ezek már nem azok a könnyed popcorn művek előreláthatólag, így végre lesz egy kis változatosság.

Ennek ellenére eme kritikám megint csak egy slice of life anime, könnyed, romantikus és imádnivaló. Íme az Akagami no Shirayukihime, avagy, ahogy én hívom, A Vörös Hajú Hófehérke, mely még éppen megelőzi az őszi szezont.

Eredeti cím: Akagami no Shirayukihime / 赤髪の白雪姫
Angol  cím: Snow White with the Red Hair
Hossz: 12 rész x 25 perc
Év: 2015.07.04 – 2015.09.22.

„Vörös hajú Hófehérke, mi? Na, miféle agyament feldolgozás lesz ez már megint? Mindegy. Belekukkantok, és ha nem tetszik, 2 rész után úgyis droppolom.” – gondoltam én, mikor belefutottam az animébe.

A helyzet az, hogy engem megnyert magának, és a szokástól eltérően hétről hétre vártam és néztem egyesével a részeket.

Eleinte azt hittem, hogy lesz ez a kis Snow White-unk csak vörösben, aki kevésbé Disneyféle, inkább Japanese szerencsétlen hercegnő és menekül a hét törpéjével/ lovagjával a gonosz királynőt jelképező herceg/gróf/földesúr/akármi és vadásza elől. De már az első részben hiába kerestem a törpéket, vagy azok metaforáit, nem találtam meg. Ez felettébb bökte a csőröm, de kénytelen vagyok elismerni, főleg így utólag, hogy ha benne lettek volna valamilyen módon, akkor nem biztos, hogy ennyire tetszene az alkotás.

Meg így összességében, az almától eltekintve, az egész animének semmi köze sincs a szokványos Hófehérke történethez. (Ennek ellenére, az utolsó részre akkor is kihoztam valahogy a törpöket, tehát ez a probléma amúgy is megszűnt a számomra)

A grafikája nagyon kis cseles. Eleinte olyan, mint egy régebbi manga és annak pontos grafikai adaptációja. Ráadásul a karakterábrázolása egyáltalán nem a mai sikeres animációkra emlékeztet, (azok szokvány formáira, vagy egyéniségére) hanem inkább az ilyen 2000-s években készült shoujo szörnyűségekre. De félreértés ne essék. A helyzet meg van mentve, mert a grafika gyönyörű, az animáció kiegyensúlyozott, szépen hozza a CG adottságait, ami egy kissé észrevehető, de egyáltalán nem zavaró, (lehet inkább már csak én tudom, hogy az CG, mert szakmai ártalom és messziről kiszúrom) Igazából stílusosnak mondanám a Vörös Hófehérke grafikáját. Mindenesetre biztosan nem hétköznapi. Nekem igazából nem volt vele bajom. Említettem, olyan mint egy régi anime csak jobb feldolgozásban és 2015-ben. Mert azért csak manapság varázsolnak el minket ilyen hátterekkel:

A szereplőkkel semmi bajom nem volt. A főszereplők szerethetőek, nem tökéletesek, de pozitívak, illetve a főmellékszereplők közül sem akartam senkit sem folyamatosan kinyírni. Azonban úgy vettem észre, hogy a mellékkarakterek kiélezettebbek, ezáltal komplikáltabb és érdekesebb személyiségekkel rendelkeznek. De mivel nem róluk szól a történet, ezért túl sokat nem is szerepelnek, amit azért sajnálok, mert úgy érzem rengeteg lehetőség lenne még a történetben. TEHÁT AJÁNLATOS, HOGY LEGYEN MÁSODIK ÉVAD!! (kétségbeesett keresés kezdődik)

Külön azért csak szólnék pár sort a két fő szereplőről:

Shirayuki – szinkornhangja: Saori Hayami

Ettől a karaktertől nagyon féltem az első részekben, mert általában az ilyen történeteknél a női főszereplőtől szeretnék nyomatékosan megszabadulni, vagy minimum ignorálni a kezdetektől fogva. Szerencsére Shirayuki kisebb-nagyobb kilengésekkel megúszta a kivégzését. Összességében egy nagyon őszinte, kitartó és makacs lányként jellemezném, aki egy picit naiv, de kedves és igazából bizonyos téren még okos is. Mivel azért az ingám néha berezgett nála, annyira nem zártam a szívembe, de mentségére legyen írva, szerintem egyáltalán nem tucatszerű a karaktere.

Zen Wistaria Clarines – szinkronhangja: Ryota Ohsaka

Zent, mikor megláttam először, rondának gondoltam. (Jó, rondának túlzás mondani, de a szemei kiborítottak.) Még egy ilyen elcseszett arcot ritkán látok, ráadásul nem emlékszem az első jeleneteire, mert folyamatosan a azokat a vonalakat bámultam, hogy ez grafikailag hogyan passzolhat. De végül is passzolt, így egy rész után meg is szoktam. De azért sokk volt első látásra. A karakterét, ennek ellenére nagyon szerettem. Meg volt a kis sötét oldal, a vagány főszereplő én, de az a szívszorító romantikusság is. Gyakorlatilag az utolsó rész után jobb férfi hősszerelmes főszereplőt el nem tudok képzelni. ~Zen forever ❤ (csak azok a szemek…)

Szerintem lépjünk a zenére. A soundtrackek hűen ötvözik ezt a korban betájolhatatlan történetet. Maga a történet és ábrázolása középkori hangulatot áraszt, és így szimfonikus zenekara is. Igazából csak hangulati aláfestésnek felelnek a ost-ok, és ezt a feladatot teljesítik is. Elég jellegzetes.

Az opening aranyos, kis vidám. Nem a történet jeleneteit dolgozza fel, inkább ilyen átlagos pillanatképek, mozdulatok, mozzanatok. Igazából szép is, mozgalmas is, a dalt is a történethez lehet kapcsolni. Nekem annyira nem tetszett, de hát van ez így.

Az ending hasonló vidám hangulattal dolgozik, nem lassítja, nyugtatja le a hangulatot, mint általában szokás. Alig mozduló életképekkel operál, és két gyönyörű, szinte ikonikus képpel zárja le a számára adatott időt, ami nagyot dob rajta. Ráadásul szerintem, mint különálló poszter is megállná a helyét ez a két kép:

Összegzés:

Mi tetszett:

  • Tetszett, hogy nem mindig ugyanabban a ruhában voltak a szereplők, tehát e téren igényesek voltak az alkotók.
  • Tetszett a férfi főszereplő, illetve annak bátyjának a karaktere,
  • illetve az is, hogy mindenbe megfelelő mennyiséggel csippentettek bele az készítők, ebből adódóan nem nyújtottak el semmit feleslegesen, de nem is maradtak elvarratlan szálak
  • Kialakul a szerelem, nem pedig egyszer csak BAMM és van.

Mi nem tetszett:

  • Valószínűleg azért, mert kevés epizódra tervezték az egész animét, így a mellékszereplők csak ritkán jelennek meg, pedig a történet szempontjából biztosan lenne még jelentőségük (amire én kifejezetten kíváncsi lennék)
  • Olyan helyen zárták le a történetet, ahol éppen jó volt, tehát nem maradt a levegőben semmi, de pont onnantól kezdve szerintem bepöröghetnek a dolgok. (mostanra kereséseim virágot bontottak, és az AA szerint januárban várható a második évad HURRÁÁ!!)
  • Volt több szépen megrajzolt, jellemmel rendelkező mellékkarakter, aki szerepelhetett volna többet, mint egy-két epizód.

Pontozás:

Sokat gondolkoztam a végső pontozáson, mert lehet, más lenne a véleményem, ha egyben ledaráltam volna, mert így a heti várakozás megédesíthette, de nekem ilyen 8/10-en zárt.

Már alig várom, hogy tavasszal láthassam a második évadot.

Források:

http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.11061

https://www.youtube.com/watch?t=1&v=uJeKXalBqPw

http://animeaddicts.hu/gallery.php?album.71506

Reklámok

Kultúr Káosz névjegye

Ha érdekel téged a rajz, képzőművészet, filmek, animék, videójátékok és sok más random dolog, akkor jó helyen jársz, mert mi itt ezekkel foglalkozunk.
Kategória: Anime, Kritika, Mona
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) A Vörös Hajú Hófehérke by Mona bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzen a gyerek? by Mona | Kultúr Káosz

  2. Visszajelzés: Téli szezon ’16 by Mona | Kultúr Káosz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s